Styczeń to świetny czas na zaostrzenie smaku w kuchni. Ostre przyprawy szybko rozgrzewają organizm i pomagają przyśpieszyć metabolizm. Nic dziwnego, że 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. Na tę okazję mamy dla Was coś pysznego!
Kuchnia arabska słynie z intensywnych i ostrych dodatków, które cenione są zarówno za swój wyjątkowy smak, jak i właściwości zdrowotne. Jedną z ich zalet jest minimalizowanie ryzyka zatrucia pokarmowego, które jest znacznie wyższe w krajach, gdzie panują wysokie temperatury.
Pikantne przyprawy nie tylko działają bakteriobójczo, ale także wspomagają trawienie oraz sprawiają, że organizm się poci, a tym samym schładza. Jednym z ulubionych dodatków do potraw Tunezyjczyków czy Libańczyków jest harissa – pasta z ostrej papryki.
Jeśli z okazji Dnia Pikantnych Potraw chcielibyście poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, to polecamy przepis z wykorzystaniem tej mieszanki. Ostra zupa z krewetkami to danie idealne dla miłośników owoców morza i pikantnej kuchni. Krewetki są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu na posiłek nie poświęcimy więcej czasu, niż wyniesie ugotowanie kaszy.
Składniki:
- krewetki tygrysie
- łyżka harissy (gotowe dostępne w słoiczkach w marketach lub sklepach orientalnych)
- sok z limonki
- opakowanie kaszy bulgur
- łyżka masła
- cebula
- liście młodego szpinaku
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. Sok z limonki mieszamy z harissą i przyprawami (solą i pieprzem). Obtaczamy w sosie krewetki i smażymy na patelni dopóki nie zmienią koloru. Oddzielnie podsmażamy na maśle cebulę i szpinak. Dodajemy ugotowaną kaszę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Na talerz wykładamy kaszę ze szpinakiem i krewetki.
Źródło: 38 PR