Coraz częściej w wielu restauracjach możemy spotkać się z daniami ozdabianymi jadalnymi kwiatami. Dzięki tego typu roślinom można stworzyć ciekawe kompozycje na talerzu, które nie tylko pięknie wyglądają, ale również niesamowicie smakują. Jeśli chcemy dodać więcej kolorów naszym potrawom, to wystarczy powiększyć swój domowy ogródek o jadalne kwiaty.
Kwiaty to dekoracja, która najczęściej zdobi nasze wnętrza i ogrody. Jednak poza walorami wizualnymi, niektóre gatunki świetnie smakują i można je wykorzystać w kuchni. Jeśli uprawiamy ogródek, to warto zrobić trochę wolnego miejsca dla wiosennych kwiatów, którymi są fiołki.
Te rośliny mają piękną woń, a ich smak można określić jako słodko-kwaśny. Posiadają duże ilości witaminy C, która wspomaga odporność organizmu. Uprawa fiołków jest bardzo prosta i przyjemna. Warto zasiać je w towarzystwie krzewów i drzew, tak aby rosły w półcieniu. Te kwiaty idealne sprawdzą się w sałatkowej kompozycji, ponieważ smakują podobnie jak roszponka. Świetnie pasują także do lekkich, warzywnych zup.
Przepis na zupę krem z pomidorów i ciecierzycy z fiołkiem
Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 700 ml bulionu warzywnego
- 4 fiołki
- 1 łyżka cukru
- 400 ml przecieru pomidorowego
- ½ łyżeczki mielonej kolendry
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1 papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki wyciśniętej limonki
Przygotowanie: W garnku podgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i posiekaną papryczkę chilli. Wszystko doprawiamy solą, kolendrą, kminem rzymskim i podsmażamy przez około 4 minuty. Wlewamy przecier pomidorowy i bulion warzywny, który doprawiamy cukrem oraz pieprzem i gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy odcedzoną ciecierzycę i dwie łyżki z jej zalewy. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie gotową zupę miksujemy na gładki krem i skrapiamy go limonką. Następnie ścinamy w naszym ogródku kilka fiołków, którymi dekorujemy talerze z kremem.
Smacznego!
Źródło przepisu: 38 PR