Fasolowe brownie z malinami i herbatą

autor: • 10 sierpnia 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Maliny to skarb naszej kuchni, więc nie warto sobie ich odmawiać, gdy sezon w pełni. Czas na wegetariańskie, bezcukrowe i bezglutenowe brownie na bazie fasoli z malinami właśnie, a do tego z polewą herbacianą!

Wiele owoców w tym roku nie dopisało – kwietniowe i majowe przymrozki zniszczyły uprawy. Mamy jednak szczęście, że maliny przychodzą później i możemy się delektować dorodnymi owocami z własnych ogrodów lub lokalnych targów.

Świeże maliny mają doskonałe walory nie tylko smakowe, ale i prozdrowotne. Nie warto więc oszczędzać ich w kuchni. Ze względu na słodki smak najlepiej nadają się do deserów, a ten dzisiejszy możecie zjeść z czystym sumieniem, bez obaw o gluten czy nadmiar węglowodanów. Zapraszamy na brownie z czerwonej fasoli z malinami i polewą z herbaty!

Ciasto:

  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Dekoracja:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 150 gram świeżych malin
  • 3 łyżki liściastej herbaty zielonej

Sos malinowy:

  • 150 g świeżych malin
  • 1 łyżeczka cytryny
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Dobrze opłucz i odsącz fasolę
  2. Wszystkie składniki wrzuć do miski
  3. Zblenduj je na gładką masę
  4. Przelej masę do formy
  5. Ciasto piecz w 180 stopniach przez 45 minut
  6. Odstaw do przestygnięcia

Dekoracja:

  1. Zblenduj liście zielonej herbaty
  2. Roztop tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej
  3. Do płynnej formy dodaj rozdrobnione liście herbaty
  4. Polewę rozprowadź po wierzchu ciasta i udekoruj je świeżymi malinami – jedna przy drugiej

Sos malinowy:

  1. Do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny oraz maliny
  2. Zblenduj wszystko na gładką masę

Smacznego!

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *