W roli głównej: pietruszka

autor: • 11 marca 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Czas, by pietruszka wyszła poza sałatki i zupy. Znamy ją z typowych codziennych dań, ale czy próbowaliście zrobić z niej sok albo koktajl? Nie ma się czego obawiać! Owocowe napoje dobrze komponują się z pietruszką. Oto dwa ciekawe przepisy, które pozwolą poznać zupełnie nowe smaki

Sok morelowo-jabłkowy z pietruszką

-1 pietruszka
-5 moreli
-2 nieduże jabłka
-1 pomarańcza

Pietruszkę obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłka umyj, pokrój na mniejsze kawałki ze skórką i pestkami. Pomarańcze okrój z wierzchniej, cienkiej pomarańczowej skorki, zostaw biały miąższ, który jest pod nią. Pokrój pomarańczę na ćwiartki. Morele umyj, usuń pestki, pokrój na połowy. Wyciśnij sok, dodając kawałki owoców i warzyw na przemian, żeby dobrze się wymieszały ich smaki.

Sok morelowo-jablkowy z pietruszka

 Zielony koktajl z melonem i pietruszką

-2 jabłka
-ćwierć melona
-pół żółtej papryki
-kilka gałązek naci pietruszki

Wyciśnij sok z jabłek (ze skórką i pestkami) i papryki (ze skórką, bez pestek). Melona obierz, usuń pestki. Natkę umyj, oderwij listki. Zmiksuj w blenderze sok jabłkowo-paprykowy, stopniowo dodając melona i listki naci pietruszki.

Zielony koktajl z melonem i pietruszka

Źródło: „Soki i koktajle świata”, Beata Pawlikowska, Edipresse Książki
fot. Beata Pawlikowska

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *