Zielone warzywa chronią przed starzeniem mózgu

autor: • 28 lutego 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Osoby jedzące co najmniej jedną porcję zielonych warzyw liściastych dziennie mają lepszą pamięć i dłużej cieszą się sprawnym funkcjonowaniem umysłu – informuje czasopismo „Neuron”.

Sałata, szpinak, brokuły, koperek – to tylko niektóre rośliny zaliczane do grupy zielonych warzyw liściastych. Naukowcy z Rush University Medical Center w Chicago (USA) wykazali, że systematyczne spożywanie tych produktów koreluje ze spowolnieniem degeneracji procesów poznawczych związanych z myśleniem i zapamiętywaniem. Mózgi osób jedzących zielone warzywa liściaste zachowują się tak, jakby były o 11 lat młodsze.

Badanie obejmowało 960 zdrowych ochotników w podeszłym wieku (średnio 81 lat) i trwało przez dekadę. Uczestnicy wypełniali kwestionariusze dotyczące nawyków żywieniowych i co roku brali udział w testach mierzących funkcjonowanie pamięci i innych aspektów poznania.

Chociaż zaobserwowano, że poziom sprawności umysłowej wraz z upływem czasu spadał u wszystkich badanych, stwierdzono, iż u osób spożywających najwięcej sałaty, szpinaku i kapusty (co najmniej jedną porcję dziennie) dłużej pozostawał w dobrej formie.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *