Co jest w buraku?

autor: • 10 marca 2016 • Najnowsze, ZdrowieKomentarze: (0)

Ciągle słyszy się o prozdrowotnych właściwościach buraków. Mają one w sobie coś, co może bardzo dobrze wpływać na nasz organizm. Co to jest i ile buraków należy jeść?

Zacznijmy jednak od tego, dlaczego buraki mają właśnie taki kolor. Spora w tym zasługa betalain, które je barwią. Barwniki te zawierają czerwono – fioletowe betacyjaniny i żółto – pomarańczowe betaksantyny. Co w nich wyjątkowego? Być może to, że nie są powszechnie używane, bo niewiele jest produktów roślinnych, które by je zawierały. Znaleźć je możemy we wspomnianych burakach ćwikłowych, a także boćwinie, opuncji, pitaji, ulluko, czy amarantusie.

W przypadku Polski najbogatszym źródłem barwników betalainowych jest nadal burak ćwikłowy. Dlatego też ekstrakt z korzenia buraka ćwikłowego jest bardzo często używany u nas na przykład do barwienia żywności.

Badania pokazują, że betalainy to silne przeciwutleniacze. Hamują one także peroksydację lipidów, a więc proces utleniania lipidów. Ustalenie, jak dokładnie związki te wpływają na nasze ciało wymaga dodatkowych badań i określenia przebiegu procesów ich wchłaniania i metabolizmu.

W pierwszej kolejności kluczowym aspektem jest rozstrzygnięcie, w którym odcinku przewodu pokarmowego zachodzi proces wchłaniania betalain oraz w jakiej formie związki te występują w krążeniu ogólnym. Badania te prowadzone są przez olsztyńskich naukowców z Polskiej Akademii Nauk.

Dotychczasowe analizy prowadzone na związkach biologicznie aktywnych obecnych w żywności dowodzą, że na absorpcję betalain ma wpływ wiele czynników. Jest to między innymi: struktura chemiczna badanych substancji, ich trwałość w przewodzie pokarmowym, aktywność enzymów trawiennych oraz bakterii jelitowych. Kolejne badania polskich naukowców pozwolą jednak powiedzieć na ten temat nieco więcej.

Burak ćwikłowy jest powszechnie uprawianym warzywem w Polsce. Jego plony szacuje się na około 314 tysięcy ton rocznie. Jest ceniony przez konsumentów głównie ze względu na walory smakowe. Posiada on również wiele zalet dietetycznych, ponieważ jest bogatym źródłem wielu witamin (C, B1, B2), składników mineralnych (K- potasu, Ca- wapnia, Mg- magnezu, Fe- żelaza) oraz szeregu składników biologicznie aktywnych, na czele z betalainami, którym przypisuje się korzystne oddziaływanie na organizm człowieka.

Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl

 

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *