Nie każdy wie, że przebywanie na mrozie pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. O tej porze roku sporą część wolnego czasu spędzamy jednak w domu, np. oglądając filmy. Częściej niż latem łapie nas także ochota na małe co nieco.
Jesteśmy świeżo po Świętach, w głowie bardziej mamy konieczność odchudzania, a przecież przed nami Sylwester. Aby zachować szczupłą sylwetkę do wiosny, warto zamiast po słodycze sięgać po zdrowe przekąski własnej roboty, na przykład z orientalną nutą.
W ciemne i mroźne zimowe popołudnia zdecydowanie częściej sięgamy po przekąski między posiłkami. Czym zastąpić wysokokaloryczne słodycze, które szkodzą naszej figurze? Smaczne, syte i dodatkowo zdrowe są wytrawne przysmaki z nutką orientalnych składników, takich jak hummus, czyli pasta bogata w błonnik pokarmowy czy cieciorka, będąca skarbnicą białka. Przekąski z tymi składnikami – oczywiście pod warunkiem kupna gotowego hummusu – możemy przygotować już w kilka minut. Dziś: prażona cieciorka z dipem z hummusu!
Składniki:
- 1 opakowanie gotowanej cieciorki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki bazylii
- 1 łyżka mielonej papryki
- 8 łyżeczek hummusu
- szczypta chilli
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy odcedzoną cieciorkę, którą zalewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Następnie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wsypujemy doprawioną cieciorkę i pieczemy około 25 minut. W tym samym czasie w małej miseczce przygotowujemy dip. Dodajemy hummus, 2 łyżeczki oliwy z oliwek i mieloną paprykę. Całość dokładnie mieszamy, aż do otrzymania kremowej konsystencji. Gotową ciecierzycę wyjmujemy i przekładamy do naczynia, a obok stawiamy dip z hummusu.
Smacznego!
Źródło przepisu: 38 PR