Zimowa przekąska w orientalnym stylu

autor: • 28 grudnia 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Nie każdy wie, że przebywanie na mrozie pomaga w pozbyciu się zbędnych kilogramów. O tej porze roku sporą część wolnego czasu spędzamy jednak w domu, np. oglądając filmy. Częściej niż latem łapie nas także ochota na małe co nieco.

Jesteśmy świeżo po Świętach, w głowie bardziej mamy konieczność odchudzania, a przecież przed nami Sylwester. Aby zachować szczupłą sylwetkę do wiosny, warto zamiast po słodycze sięgać po zdrowe przekąski własnej roboty, na przykład z orientalną nutą.

W ciemne i mroźne zimowe popołudnia zdecydowanie częściej sięgamy po przekąski między posiłkami. Czym zastąpić wysokokaloryczne słodycze, które szkodzą naszej figurze? Smaczne, syte i dodatkowo zdrowe są wytrawne przysmaki z nutką orientalnych składników, takich jak hummus, czyli pasta bogata w błonnik pokarmowy czy cieciorka, będąca skarbnicą białka. Przekąski z tymi składnikami – oczywiście pod warunkiem kupna gotowego hummusu – możemy przygotować już w kilka minut. Dziś: prażona cieciorka z dipem z hummusu!

Składniki:

  • 1 opakowanie gotowanej cieciorki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki bazylii
  • 1 łyżka mielonej papryki
  • 8 łyżeczek hummusu
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy odcedzoną cieciorkę, którą zalewamy dwiema łyżkami oliwy z oliwek i doprawiamy solą, pieprzem, bazylią oraz chilli. Następnie nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Na blachę pokrytą papierem do pieczenia wsypujemy doprawioną cieciorkę i pieczemy około 25 minut. W tym samym czasie w małej miseczce przygotowujemy dip. Dodajemy hummus, 2 łyżeczki oliwy z oliwek i mieloną paprykę. Całość dokładnie mieszamy, aż do otrzymania kremowej konsystencji. Gotową ciecierzycę wyjmujemy i przekładamy do naczynia, a obok stawiamy dip z hummusu.

Smacznego!

Źródło przepisu: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *