Słodkawo-słone racuchy z krewetkami, pomidorami i szpinakiem to propozycja dla osób szukających nowych smaków. Sprawdź, czy również dla Ciebie!
Lekki obiad na gorące lato? Spróbuj racuchów z krewetkami, okrytych chłodnym jogurtem naturalnym. Tym łatwym do przygotowania daniem możesz zaskoczyć znajomych i odmienić swoją dietę w najgorętszych tygodniach roku!
Składniki:
- 2 średnie pomidory
- opakowanie liści szpinaku
- 2 jajka
- pół szklanki mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści krewetek koktajlowych
- jogurt naturalny (200 ml)
- sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie: Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.
Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.
Źródło: Sfera Group. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni