„Zielone” racuchy z krewetkami

autor: • 14 lipca 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Słodkawo-słone racuchy z krewetkami, pomidorami i szpinakiem to propozycja dla osób szukających nowych smaków. Sprawdź, czy również dla Ciebie!

Lekki obiad na gorące lato? Spróbuj racuchów z krewetkami, okrytych chłodnym jogurtem naturalnym. Tym łatwym do przygotowania daniem możesz zaskoczyć znajomych i odmienić swoją dietę w najgorętszych tygodniach roku!

Składniki:

  • 2 średnie pomidory
  • opakowanie liści szpinaku
  • 2 jajka
  • pół szklanki mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garści krewetek koktajlowych
  • jogurt naturalny (200 ml)
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie: Pomidory pokroić w kostkę, dodać do nich posiekane drobno liście szpinaku, jajka, wyciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Dodać także pokrojone na kawałki, wcześniej oczyszczone pod bieżącą wodą krewetki (jeśli na grzbietach występują czarne linie). Wszystko dokładnie wymieszać. Formować małe racuszki i smażyć je na złoty kolor, na rozgrzanym oleju, z obu stron. Na gotowego racuszka nałożyć jedną łyżkę jogurtu naturalnego, całość posypać świeżymi ziołami.

Rada: Krewetki można zastąpić mięsem małży, wędliną pokrojoną w paseczki lub innymi składnikami.

Źródło: Sfera Group. Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *