Zajady mogą być efektem stanu, w którym akurat znajduje się organizm. Ich powstawaniu sprzyjają niektóre nasze przyzwyczajenia lub warunki, w jakich się znajdujemy. Wszystko zaczyna się od niewielkiego zaczerwienienia, które może się w rezultacie okazać bardzo kłopotliwe
Bardzo często zajady towarzyszą różnym infekcjom i chorobom przewlekłym. Pojawiają się np. przy okazji cukrzycy typu 1. Jednym z jej głównych objawów jest przesuszona skóra, której skutkiem ubocznym są właśnie zajady. Mogą towarzyszyć również spadkowi odporności organizmu oraz chorobom z nim związanym, takim jak anemia lub obecność wirusa HIV. Zajady mogą być również objawem reakcji alergicznej na nikiel zawarty w sztućcach. Najczęściej jednak pojawiają się w wyniku infekcji wywoływanych przez grzyby i bakterie. W trakcie chorób i infekcji powinniśmy uważać również na antybiotyki, których stosowanie może wywołać zajady.
Zajady pojawiają się również jako efekt nieodpowiedniej higieny jamy ustnej. Warto zatem dokładnie myć zęby, pamietać o myciu szczoteczki i zmieniać ją przynajmniej raz na 3 miesiące. Jest to ważne, ponieważ właśnie na niej zbierają się bakterie, które potem po raz kolejny wracają do naszej jamy ustnej. Ta higiena jest równie ważna w przypadku, gdy nosimy aparat ortodontyczny lub protezę. One także stanowią siedlisko wielu bakterii, które w efekcie mogą prowadzić do powstawania zajadów. Zajadom sprzyja także częste oblizywanie ust czy też warunki atmosferyczne, czyli słońce lub wiatr.
Ta przypadłość niejednokrotnie stanowi sygnał, że naszemu organizmowi brakuje jakiegoś składnika. Może to być żelazo, witaminy z grupy B lub np. witamina C. W szczególności awitaminoza związana z ryboflawiną, czyli witaminą B2 odpowiedzialną za stan błon śluzowych, która może być przyczyną powstania stanów zapalnych kącików ust. Zwykle jej niedobór jest efektem antybiotykoterapii, przyjmowania antykoncepcji hormonalnej lub złej diety.
Kobiety w ciąży też mogą się spodziewać u siebie zajadów. Spowodowane to jest m.in. częstym niedoborem witamin z grupy B, a co za tym idzie obniżoną odpornością. W ciąży zapotrzebowanie na żelazo znacznie wzrasta, dlatego tak często można zauważyć jego niedostatek. Jednym z objawów zbyt małej ilości żelaza w organizmie mogą być stany zapalne kącików ust.
Gdy zajady pojawią się u nas warto sięgnąć po maści o działaniu przeciwzapalnym. Ważne jest jednak to, aby zawierały one cynk lub witaminę B2. Do domowych sposobów z pewnością można zaliczyć smarowanie rany miodem z tranem, papką z drożdży i wody oraz samą pastą do zębów. Wsparciem w leczeniu może być też przyjmowanie witamin z grupy B (w szczególności witaminy B2) oraz witaminy C, zawartych w diecie lub suplementach. Jeśli jednak stan zapalny nie zmniejsza się lub powraca, powinniśmy wybrać się do lekarza – być może przyczyna zajadów jest mniej powierzchowna, niż nam się wydaje.
Źródło: InnovationPR