Posiłkiem, który odpowiada za dostarczenie nam energii na pierwsze godziny po przebudzeniu, jest śniadanie. Możemy je zrobić na wiele różnych sposób, jednak ważne, aby było pożywne i syte. Jeśli lubisz eksperymentować w kuchni, to warto spróbować śniadania z orientalnymi składnikami.
Jedzenie powinno być dla nas przyjemnością, dlatego dobrze skomponowany posiłek musi być jednocześnie wartościowy i smaczny. Na śniadanie idealnie sprawdzą dania z dodatkiem składników z kuchni orientalnej lub południowej, takich jak hummus. To tradycyjna orientalna pasta z nasion sezamu, która nadaje potrawom charakterystycznego smaku i zawiera spore ilości błonnika pokarmowego. Z hummusem śniadanie będzie jeszcze pyszniejsze niż zwykle.
Tortilla z hummusem, awokado i serem fetą
Składniki:
- 8 łyżek hummusu
- 2 placki tortilli
- 200 g sera feta
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 dojrzałe awokado
- 1 natka pietruszki
- 3 łyżeczki soku z cytryny
- sól oraz pieprz
Przygotowanie: Awokado obieramy i kroimy na plasterki. Następnie skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Na patelni podgrzewamy oliwę z oliwek i kładziemy na nią pojedynczo placki tortilli, które podgrzewamy, aż do momentu kiedy się przyrumienią i nabiorą złocistej barwy. Gotowe placki tortilli wykładamy na talerz, połowę smarujemy grubą warstwą hummusu i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Następnie układamy po kilka plastrów awokado i posypujemy obficie pokruszoną fetą. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem i składamy na pół.
Smacznego!
Źródło przepisu: 38 PR