Tłuszczowy zawrót głowy

autor: • 26 października 2015 • Najnowsze, ZdrowieKomentarze: (0)

Badania pokazują, że Polacy mają prawdziwy mętlik w głowie, jeżeli chodzi o tłuszcze. 35 proc. konsumentów nie wie, że tłuszcze omega – 3 i omega – 6, pozytywnie wpływają na nasze zdrowie, a 32 proc. błędnie określa produkty spożywcze zawierające dobroczynne tłuszcze

Warto uporządkować wiedzę na temat tłuszczy, poznać najnowsze rekomendacje dietetyków i lekarzy, dowiedzieć się, co tak naprawdę oznacza stwierdzenie „dobrze zbilansowana dieta”.

Niezbędne tłuszcze
Eksperci Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) i Organizacji Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zalecają, aby tłuszcze dostarczały 20 – 35 proc. dziennego zapotrzebowania na energię. W tym, przynajmniej 6 – 11 proc. energii, powinno pochodzić z kwasów tłuszczowych nienasyconych omega – 3 i omega – 6. Podstawowymi źródłami tych kwasów są tłuste ryby, orzechy, pestki nasion, margaryny kubkowe, oliwa z oliwek oraz oleje roślinne: słonecznikowy, rzepakowy i sojowy.
Stosując się do zaleceń Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), a także Instytutu Żywności i Żywienia w Polsce, w diecie osób dorosłych powinno znajdować się jak najmniej nasyconych kwasów tłuszczowych, pamiętając przy tym o zachowaniu właściwej wartości żywieniowej naszej diety. Nasycone kwasy tłuszczowe znajdują się głównie w: produktach mlecznych, takich jak masło, śmietana, pełnotłuste mleko, w tłustych mięsach, tłustych serach, tłuszczach pochodzenia zwierzęcego, a także słonych przekąskach i słodyczach.
Podobnie należy ograniczyć do minimum spożywanie tłuszczów trans, mając oczywiście na uwadze, że dieta powinna zawierać odpowiednią wartość odżywczą. W małych ilościach, kwasy tłuszczowe typu trans, występują w mleku, maśle i mięsie zwierząt. Niestety są także produkowane, jako częściowo utwardzane oleje, których potem używa się do wytwarzania gotowych ciastek i innych wyrobów cukierniczych.

Najważniejsza jest równowaga w diecie
Idąc za namową specjalistów, aby zachować prawidłową równowagę tłuszczów w diecie, warto zastosować się do kilku ogólnych zasad. Dzięki nim będziemy się mogli cieszyć dobrą kondycją i zdrowiem przez długie lata.
* Należy 2 razy w tygodniu zastąpić mięso tłustą rybą. Najbardziej tłuste gatunki to: makrela, śledź, łosoś i szprot. Zawierają 7 – 15 proc. tłuszczu.
* Warto zamienić wszystkie pełnotłuste produkty mleczne na ich odpowiedniki z niższą zawartością tłuszczu.
* Zaleca się wybierać chude mięsa i wędliny, np. drób, cielęcinę, schab wieprzowy, czy polędwicę wołową, natomiast zrezygnować z jedzenia: gęsi, kaczki, golonki, boczku i żeberek.
* Do smażenia powinno się używać olejów roślinnych rafinowanych, a do sałatek korzystać z oleju, bądź oliwy z oliwek.
* Do smarowania pieczywa warto używać dobrej jakości miękkiej margaryny.
* Do sałatek, jako dodatki, zaleca się wybierać pestki dyni lub słonecznika, czy też orzechy.
* Częściej powinno się jeść awokado, np. jako przysmak na kanapki.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *