Ochota na słodkie potrafi dopaść w najmniej oczekiwanym momencie i nie lubi czekać. Choć wybory na „słodkim głodzie” bywają nie do końca racjonalne, coraz częściej szukamy zastępstwa dla tradycyjnych słodyczy. Jak więc zaspokoić słodki głód za pomocą produktów słodkich z natury?
Zamiast cukru do herbaty
Biały cukier dodawany do napojów – zarówno gorących herbat i kaw, staje się passé. To nie tyle kwestia mody, co świadomości konsumenckiej. Spożywamy go za dużo, sprzyja cukrzycy, otyłości i wcale nie krzepi tak, jak uważano dawniej.
Zamiast tego sięgamy po jego zdrowsze zamienniki, których obecnie wiele znajduje się na sklepowych półkach. Możesz przebierać wśród cukru kokosowego, erytrytolu, ksylitolu czy stewii – listków rośliny, która jest nawet 200 razy słodsza od cukru! W wielu przypadkach naturalne substancje słodzące są dużo mniej kaloryczne od klasycznego cukru. Jeżeli więcej dbasz o linię, ale nie potrafisz odmówić sobie słodkiej herbaty z cytryną, wypróbuj słodkiej alternatywy. Pamiętaj również o dobrze nam znanym miodzie, jednak aby nie stracił swoich zdrowotnych właściwości, nie dodawaj go do gorącej wody.
Ciekawym rozwiązaniem będzie również dodanie do herbaty… suszonych owoców! Czerpiąc inspirację z babcinego dodatku konfitury do herbaty, zachęcamy, aby do sypanej herbaty dodać np. suszonych śliwek, miechunki peruwiańskiej czy rodzynek. Całość zalej wrząca wodą i przykryj talerzykiem na 5 minut. Herbata zyska niepowtarzalny smak o słodkiej nucie – owoce z dna kubka możesz również zjeść!
Zwracaj jednocześnie uwagę na to, czy kupowane owoce nie zawierają dodanego cukru. Niektóre – jak żurawina – nie są bowiem słodkie z racji zawartego w nich naturalnego cukru, dlatego producenci nasycają je cukrem.
Daktyle – naturalna słodycz
Daktyle to owoce najstarszego na świecie drzewa owocowego. Od tysięcy lat znajdują uznanie zarówno ze względu na walory smakowe, jak i zdrowotne – to bogactwo potasu i miedzi. Oprócz słodyczy, którą Ci zagwarantują, wspomogą prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, mięśni oraz regulację ciśnienia krwi.
Syrop pełen słodyczy
Coraz częściej w roli słodzika występują również syropy. Wśród najpopularniejszych znajdują się syrop klonowy, z agawy czy syrop daktylowy. To najprostszy sposób na słodki dodatek do dań. Sprawdzi się do polania naleśników, pancake’ów czy własnoręcznie przyrządzonych deserów. Każdy z nich pozyskiwany jest z roślin. Przy wyborze zwróć uwagę, czy w swoim składzie nie zawierają cukru lub syropu glukozowo-fruktozowego, których chcieliśmy przecież uniknąć.
Źródło: 38 PR