Sałatka z kapusty i mandarynek

autor: • 22 sierpnia 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Sezon na letnie owoce z naszych sadów powoli mija, ale wkrótce szerszym strumieniem zaczną napływać cytrusy i z nich również trzeba zrobić użytek. Tym razem mamy dla Was przepis bardzo wyjątkowy: połączenie czerwonej kapusty z mandarynkami!

Składniki:

  • 1 główka czerwonej kapusty
  • 0,5 kg mandarynek
  • Świeża mięta pieprzowa
  • 75 g orzechów pinii
  • 60 g miechunki peruwiańskiej
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Młodą kapustę szatkujemy na drobne paski. Następnie delikatnie przez ok 2-3 minut podgotowujemy na parze, tak aby kapusta nabrała delikatnej miękkości, ale nie rozgotowała się. W tym czasie w osobnym naczyniu wyciskamy sok z 3 mandarynek, dodajemy do niego miechunkę peruwiańską (może być suszona), kilka liści mięty i następnie blendujemy całość. Pozostałe mandarynki dzielimy na kawałki i dodajemy do kapusty, do wszystkiego dodajemy podprażone wcześniej orzechy pinii. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę delikatnie polewamy sosem. Sałatka najlepiej będzie wyglądać podana w piknikowych słoiczkach.

Źródło przepisu: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *