Sezon na letnie owoce z naszych sadów powoli mija, ale wkrótce szerszym strumieniem zaczną napływać cytrusy i z nich również trzeba zrobić użytek. Tym razem mamy dla Was przepis bardzo wyjątkowy: połączenie czerwonej kapusty z mandarynkami!
Składniki:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 0,5 kg mandarynek
- Świeża mięta pieprzowa
- 75 g orzechów pinii
- 60 g miechunki peruwiańskiej
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Młodą kapustę szatkujemy na drobne paski. Następnie delikatnie przez ok 2-3 minut podgotowujemy na parze, tak aby kapusta nabrała delikatnej miękkości, ale nie rozgotowała się. W tym czasie w osobnym naczyniu wyciskamy sok z 3 mandarynek, dodajemy do niego miechunkę peruwiańską (może być suszona), kilka liści mięty i następnie blendujemy całość. Pozostałe mandarynki dzielimy na kawałki i dodajemy do kapusty, do wszystkiego dodajemy podprażone wcześniej orzechy pinii. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotową sałatkę delikatnie polewamy sosem. Sałatka najlepiej będzie wyglądać podana w piknikowych słoiczkach.
Źródło przepisu: 38 PR