Porady dnia 22

autor: • 27 września 2014 • Najnowsze, ZdrowieKomentarze: (0)

Soki owocowe zamień na te warzywne, jednodniowe. Pamiętnej, że nawet ten zdrowy – 100% sok owocowy – zawiera naturalne cukry. Są one tak samo kaloryczne i niebezpieczne jak zwykły cukier. To warzywne zawierają znacznie mniej niebezpiecznych kcal, a są równie bogate w witaminy, minerały i błonnik.

Nigdy nie smaż na wysokogatunkowych olejach. Wprawdzie oliwa z oliwek jest bardzo zdrowa, ale na zimno. Możesz polać nią sałatkę, pieczywo lub przygotowane mięso. Smażenie sprawia, że oliwa traci swoje prozdrowotne właściwości, a jej łańcuchy rozpadają się na substancje, które są potencjalnie niebezpieczne dla zdrowia. Do smażenia użyj dobrego teflonu, tłuszczu kokosowego, w ostateczności niskogatunkowych olejów (np. rzepakowego)

Produkty light i o obniżonej zawartości tłuszczu wcale nie muszą być dietetyczne. Zwykle znacznie większym problemem są zawarte w nich węglowodany proste, których potrafią mieć więcej niż pełnotłuszczowej odpowiedniki..

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *