Pierś z kurczaka pieczona w pesto orzechowo-pietruszkowym podawana z sałatką z czerwonej cebuli
Składniki: (1 porcja):
– 15 g natki pietruszki
– 15 g orzechów włoskich
– 15 g sera typu parmezan
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– sok wyciśnięty z 1⁄2 cytryny
– 50 ml wody
– 150 g piersi z kurczaka bez skóry
– 20 g drobno posiekanej czerwonej cebuli
– 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
– 35 g rukoli
– 100 g przekrojonych na pół pomidorków cherry
– 1 łyżeczka octu balsamicznego
Sposób przygotowania:
W celu przyrządzenia pesto natkę pietruszki, orzechy, parmezan, a także oliwę z oliwek, połowę soku z cytryny oraz odrobinę wody należy umieścić w pojemniku robota kuchennego lub blendera, a następnie miksować na gładką masę. Stopniowo należy dodawać kolejne porcje wody aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
Pierś kurczaka zamarynować w 1 łyżce pesto z dodatkiem pozostałego soku z cytryny – odstawić w tym celu do lodówki na co najmniej 30 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza.
Patelnię nadającą się do zastosowania w piekarniku rozgrzać
na średnim ogniu. Kurczaka w marynacie smażyć po minucie
z każdej strony, a następnie wstawić patelnię do piekarnika i piec jeszcze przez 8 minut lub do momentu, aż mięso będzie gotowe.
Cebulę marynować w occie z czerwonego wina przez 5–10 minut, a następnie ciecz odcedzić.
Gotowego kurczaka wyjąć z piekarnika, rozprowadzić po jego powierzchni jeszcze jedną łyżkę pesto (roztopi się ono pod wpływem ciepła oddawanego przez mięso). Okryć kurczaka folią i pozostawić na 5 minut. Dopiero po tym czasie podać.
Wymieszać rukolę, pomidory i cebulę, a następnie całość skropić octem balsamicznym. Podawać z kurczakiem oraz resztą pesto.
Źródło: Aidan Goggins, Glen Matten „Dieta SIRT”
Copyright © Aidan Goggins and Glen Matten 2016
Copyright © for the Polish edition by MT Biznes Ltd.