Składniki (na około 25 pierogów):
Ciasto:
– 130 g mąki pełnoziarnistej
– 20 g mąki pszennej
– 100 ml ciepłej wody
– 1 niewielki jajo
– szczypta soli
Farsz:
– 300 g chudego mięsa z indyka
– 1 ząbek czosnku
– 1 niewielka cebula
– 1/2 czerwonej papryki
– biały pieprz, chilli
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
Sos:
– 150-200 g świeżego szpinaku
– 1 limonka
– 1 łyżka jogurtu naturalnego
– 1/2 awokado
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– szczypta soli, biały pieprz
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać sól, jajo oraz wodę. Zagnieść ciasto i odstawić na około 30 minut. Rozwałkować i wyciąć szklanką kawałki ciasta.
Na patelnię dodać olej kokosowy, siekaną cebulę i czosnek. Następnie dodać zmielone mięso (o zmielenie najlepiej poprosić w sklepi), podsmażyć, doprawić pieprzem i chilli, dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć przez około 5 minut nieustannie mieszając.
Gotowy farsz układać łyżką na wycięte kawałki ciasta i formować pierogi. Gotować przez około 3 – 4 minuty (aż wypłyną).
Na patelni rozgrzać olej kokosowy, dodać zblendowany na jednolitą masę szpinak, sok z limonki oraz przyprawy. Smażyć przez 2 – 3 minuty, następnie dodać jogurt i rozdrobnione awokado. Wymieszać widelcem na jednolitą masę i połączyć z ciepłymi pierogami.
Kaloryczność (1 pieróg): 39 kcal
Białko: 2,5 g
Tłuszcz: 1 g
Węglowodany: 5 g