Piernik z masą twarogową

autor: • 5 lutego 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Oto przepis na posiłek, który wygląd jak deser, znakomicie smakuje, a na dodatek jest zdrowy, pełnowartościowy i zawiera mniej kalorii niż popularny batonik! Z powodzeniem można serwować go jako propozycje obiadową. Przyjemna odmiana, prawda?

Składniki:
– 3 łyżki mąki żytniej razowej
– 2 łyżki mąki pszennej z pełnego ziarna
– 1 łyżeczka naturalnego kakao
– 150 g odtłuszczonego jogurtu naturalnego
– 125 g chudego twarogu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka żelatyny spożywczej
– szczypta sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– stewia
– 100 ml wody
– przyprawa do piernika, cynamon

Przygotowanie:
4-5 tabletek stewii rozgnieść, dodać żelatynę i rozpuścić w 50ml gorącej wody. Dodać szczyptę cynamonu, 1 łyżkę jogurtu oraz twaróg. Wymieszać na jednolitą masę i odstawić do lodówki.
W misce umieścić mąkę, kakao, proszek do pieczenia, odrobinę sody oraz przyprawę do piernika. Dodać olej kokosowy, pozostałą część jogurtu oraz stewię (8-10 tabletek) rozpuszczoną w około 50ml gorącej wody. Dokładnie wymieszać na ciasto (w razie konieczności podlać odrobinę wodą).
Umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (ciasto powinno mieć grubość około 1cm).
Piec w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Następnie przekroić na połowę i pozostawić na kilka minut do ostygnięcia. Jedną część ciasta, która posłuży jako spód posmarować masą serową i przykryć drugą częścią. Delikatnie docisnąć i umieścić w lodówce na około 2 godziny.

Kaloryczność (całego ciasta): 405 kcal
Białko: 32 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 49 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *