Jeśli pijasz kawę dodawaj do niej nieco gorzkiego kakao, jest bardzo smaczna, a kakao uzupełnia niedobory magnezu, a przy regularnym stosowaniu usprawnia pracę serca i naczyń krwionośnych
***Jeśli nie potrafisz zrezygnować ze słodkiej kawy czy herbaty, a słodzik ma dla Ciebie nieprzyjemny smak, zrób prosty zabieg. Dodaj odrobinę cukru, a po chwili dosłodź słodzikiem. Ogólna słodycz będzie pochodziła ze słodzika, natomiast smak z cukru. A przy okazji napój będzie znacznie mniej kaloryczny.
*** Stewia, naturalny słodzik może poprawiać pamięć i koncentrację. Warto więc zamienić na nią zwykły cukier. Kupując stewię, wybieraj zielony proszek lub oliwkowy płyn. Wprawdzie są mniej słodkie, ale produkowane w oparciu o całe liście, a nie jedynie ekstrakt, dzięki temu nie tracisz cennych minerałów i antyoksydantów.
A jak wybrać dobrą stewię jako naturalny słodzik? W tym momencie jest tyle tego na rynku, że już nie wiadomo, którą wybrać. Powinna być sama stewia czy z dodatkami? I ile powinna mniej więcej mieć kalorii?