Jedną z informacji, którą znajdziemy na etykietach produktów spożywczych jest okres przydatności do spożycia. Prosta informacja, która czasem potrafi wprowadzić w błąd
Najczęściej spotykamy się z dwiema różnymi formami, „Najlepiej spożyć przed” oraz „Należy spożyć do”. Podobnie brzmiące nazwy, jednak ich znaczenie jest całkowicie odmienne.
NAJLEPIEJ SPOŻYĆ PRZED
Tak zwana data minimalnej trwałości, umieszczana jest na produktach, które mają stosunkowo długi okres przydatności, często mrożonych, chłodzonych lub suszonych, takich jak makaron, kasa, ryż, konserwy, czy mrożone warzywa.
Jeśli produkt tego rodzaju był właściwie przechowywany (tu również informacja powinna znaleźć się na opakowaniu) jego spożycie po owym, sugerowanym terminie nadal jest bezpieczne, może on jednak tracić właściwości smakowe lub zmienić konsystencję.
Tu również istotna uwaga, na tego rodzaju produktach (np. konserwach) mogą pojawiać się informacje „Należy spożyć w ciągu 3 dni od otwarcia opakowania” i do tych zaleceń należy się bezwzględnie zastosować.
NALEŻY SPOŻYĆ DO
Umieszczana jest na produktach o niskiej trwałości, takich jak mięso, ryby czy sery. Ich spożycie po upływie owego terminu może powodować zatrucia pokarmowe i należy tego kategorycznie unikać. Tu również mała uwaga, jeśli produkt przechowywany jest w innych warunkach niż zaleca producent (np. w wyższej temperaturze) okres przydatności może ulec znaczącemu skróceniu.
Istnieje jeszcze bardzo niewielka grupa produktów, na której nie ma obowiązku podawania terminu przydatności. Są to produkty o bardzo dużej trwałości, powyżej 30 miesięcy takie jak landryny, cukier czy guma do żucia.
LEKI, WITAMINY
Na ich przydatność do spożycia ma wpływ znacznie więcej czynników, m.in. reakcje z tlenem, wilgotnością, wystawienie na światło słoneczne, a nawet reakcje z opakowaniem. Tu bezwzględnie należy stosować się do zaleceń producenta, zarówno jeśli chodzi o metody przechowywania, jak i termin spożycia. Jeśli chodzi o tego typu preparaty ów termin przydatności do spożycia ustalany jest na podstawie prawdopodobnej daty zachowania 90 proc. potencji leku
Mam nadzieję, że te drobne wskazówki pomogą Wam bardziej świadomie wybierać, przechowywać i spożywać produkty z którymi spotykamy się każdego dnia.