Noon chai – smak Kaszmiru

autor: • 3 października 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Ten wywodzący się z Kaszmiru napój zachwyca przede wszystkim swą niepowtarzalną różową barwą, która powstaje w trakcie przygotowywania. W tradycyjnych domach pity jest z okazji ważnych wydarzeń rodzinnych np. ślubów, czy narodzin, a u nas doskonale sprawdzi się jako oryginalny poczęstunek dla gości!

Do przygotowania tradycyjnego noon chai, mieszkańcy Kaszmiru wykorzystują lokalną odmianę herbaty, którą przygotowują w samowarze. Herbatę możemy również przygotować w domowych warunkach i zachwycić jej smakiem naszych gości.

Składniki:

  • 3 szklanki wody
  • 2 łyżki herbaty (najlepsza będzie liściasta zielona herbata)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • kilka pokruszonych ziaren kardamonu
  • 1 laska cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie: Do delikatnie gotującej się wody wsypujemy liście herbaty (pamiętajmy, aby nie doprowadzić wody do wrzenia). Do herbaty dodajemy sodę oczyszczoną, sól, kilka ziaren pokruszonego kardamonu, laskę cynamonu, anyż i wszystko gotujemy.

Następnie dodajemy cukier i wszystko gotujemy na małym ogniu przez ok. 20 minut. Później dolewamy mleko i zwiększamy ogień, doprowadzając wywar do wrzenia. Gotowy napar odcedzamy za pomocą sitka i przelewamy do szklanek. Całość posypujemy posiekanymi orzechami.

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *