Jak może wyglądać typowe polskie śniadanie? Podczas ich przygotowywania z reguły stawiamy na kanapki oraz herbatę. Co dokładnie jemy i pijemy z samego rana?
Polacy są przekonani, że zjadane przez nich śniadania są zdrowe. Tylko co dziewiąty badany jest zdania, że śniadanie, które spożywa nie służy jego zdrowiu. Co jednak ląduje na naszych stołach? Przede wszystkim nie brakuje nam na nich pieczywa, po które sięga 73% badanych, wędliny (57%) oraz sera (35%). Co do picia? Tu na pierwszym miejscu jest przede wszystkim herbata. Ją wybiera 44% respondentów. Zaskakujące może być natomiast to, że miłośników porannej kawy jest w tym wypadku znacznie mniej. Niewielu jest natomiast takich, którzy decydują się rano wypić mleko czy kakao.
Co ciekawe mężczyźni częściej niż kobiety na śniadanie spożywają ser, konserwy mięsne i rybne oraz ryby. Kobiety natomiast częściej niż mężczyźni na śniadanie jedzą płatki śniadaniowe czy musli, produkty nabiałowe takie jak jogurty, kefiry oraz owoce.
Zdecydowana większość badanych (82%) je śniadanie w domu, przed wyjściem do pracy lub szkoły. W pracy lub szkole śniadanie spożywa 15% respondentów. Mężczyźni częściej niż kobiety pierwszy posiłek spożywają w pracy lub szkole (17% mężczyzn vs 13% kobiet), natomiast kobiety częściej niż mężczyźni jedzą śniadanie przed wyjściem z domu (86% kobiet vs 79% mężczyzn).
W dni robocze niemal połowa respondentów (48%) spożywa śniadania między 6:00 a 8:00 rano, a co trzeci badany (34%) pomiędzy 8:00 a 10:00. Co dziesiąta osoba pierwszy posiłek w ciągu dnia roboczego spożywa z kolei dopiero po godzinie 10:00, co dwunasty natomiast (8%) przed 6:00 rano. Zdecydowanie inaczej sprawa ta wygląda w weekend, wtedy śniadanie jest jedzone znacznie później.
Z badań wynika, że Polacy lubią przede wszystkim szybkie i tanie rozwiązania. Do takich z pewnością należą jedzone często kanapki, a w przypadku młodzieży – płatki śniadaniowe.
Źródło: ARC Rynek i Opinia