Makaron z kurczakiem i sosem pomidorowo-paprykowym

autor: • 2 czerwca 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Składniki:
– 70 g pełnoziarnistego makaronu razowego
– 120 g piersi kurczaka
– 1/4 średniej cukinii
– 1 niewielka marchewka
– filiżanka zielonej fasoli
– 1 łyżeczka kremu z papryki bez konserwantów
– 1/2 filiżanki soku pomidorowego
– zioła prowansalskie, oregano, pieprz cytrynowy, szczypta soli
– 2 łyżeczki oleju z pestek dyni

Przygotowanie:
Makaron ugotować. Kurczaka oraz warzywa pokroić na mniejszej kawałki, posypać pieprzem i szczyptą soli, a następnie zawinąć w folię i umieścić w piekarniku na około 15 minut (temperatura 180 stopni Celsjusza). Sok pomidorowy zagotować, dodać zioła prowansalskie, oregano, bazylię oraz krem z papryki (forma gęstej pasty z czerwonej papryki, można kupić ja w sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie. W tym celu należy zblendować czerwoną paprykę i dusić ją z przyprawami do uzyskania gęstej masy). Pozostawić na ogniu przez 2-3 minuty nieustannie mieszając. Makaron wymieszać z kurczakiem i warzywami, dodać przygotowany sos i polać olejem z pestek dyni.

Kaloryczność: 441 kcal
Białko: 26 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 55 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *