Składniki:
– 150 g piersi kurczaka
– 30 g sera mozzarella
– 1 ząbek czosnku
– 1/2 łyżeczki masła
– 200 g zielonych szparagów
– 2 łyżeczki oleju lnianego
– 2 łyżeczki pestek słonecznika lub dyni
– 100 ml wody
– oregano, bazylia, czarny pieprz, szczypta soli
Przygotowanie:
Szparagi należy umyć i odciąć końcówki (około 2cm). Kurczaka pokroić na cienkie płaty. Natrzeć czosnkiem, odrobiną soli i umieścić kawałek sera mozzarella, a następnie zwinąć w rulon. Kurczaka oraz szparagi umieścić w brytfance. Podlać wodą, posypać przyprawami. Na szparagach ułożyć odrobiną masła. Piec w piekarniku przez około 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Na koniec posypać pestkami słonecznika i polać olejem lnianym.
Kaloryczność: 370 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcz: 22 g
Węglowodany: 6 g