Ci, którym znudziła się tradycyjna kawa nie muszą z niej całkiem rezygnować. Mogą spróbować, jak smakuje ona w innych zakątkach świata. Skandynawowie łączą ją na przykład z… jajkiem, które zupełnie odmienia smak tego ciemnego napoju
Ta mało znana metoda jest tak dziwna, że większość osób, które słyszą o niej po raz pierwszy, nie może uwierzyć własnym uszom. Wywodzi się ona ze Skandynawii, ale praktykują ją również niektórzy potomkowie nordyckich imigrantów z USA. Trudno też znaleźć ją w jakiejkolwiek kawiarni, dlatego przygotowując skandynawską kawę z jajkiem można naprawdę zaskoczyć wielu znajomych lub gości. Kawa parzona według tego przepisu ma bowiem ciekawy, delikatny smak i bursztynową barwę.
Jak ją przygotować?
– Trzy łyżki grubo zmielonych ziaren kawy wsypujemy do naczynia. Do środka wbijamy surowe jajko, możemy również dorzucić skorupkę. Całość mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Odrobina zimnej wody ułatwi nam zadanie.
– W rondelku zagotowujemy trzy filiżanki wody. Wlewamy do niej wcześniej przygotowaną miksturę. Mieszamy, dbając, by całość nie wykipiała.
– Gotujemy przez około trzy minuty. Jajko zetnie się, otaczając swoją masą zmielone ziarna, co zapewnia łagodną ekstrakcję i chroni kawę przed przegrzaniem.
– Na koniec dodajemy filiżankę zimnej wody. Dzięki temu masa jajeczno-kawowa osiada na dnie rondelka.
– Przelewamy bursztynowy napar przez sito do filiżanek. Kawa ma bogaty smak i wspaniałą barwę. Cukier i mleko nie będą potrzebne.
Źródło: Softbox Group
Fot. Materiały prasowe