Lubisz kaszę jaglaną? Czas zatem przyrządzić pyszne danie z nią w roli głównej
Kasza jaglana z cukinią
– 8 łyżek kaszy jaglanej
– pół niedużej cukinii
– pół pęczka pietruszki
– pół dobrego, malinowego, małego pomidora
– 3 kulki ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– szczypta tymianku
– ćwierć łyżeczki kurkumy
– garść suszonych nasion dyni
– świeża kolendra
– kilka listków świeżej bazylii i rozmarynu
(O) W niewielkim garnku zagotuj około szklanki wody
(Z) Cukinię umyj i pokrój razem ze skórką na dość grube plastry (ok. pół centymetra), a te plastry jeszcze na ćwiartki, dodaj do wody. Dodaj też opłukaną kaszę jaglaną
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(M) Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i tymianek
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(W) Dodaj szczyptę dobrej, nierafinowanej soli
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(D) Dodaj umytą i posiekaną nać pietruszki oraz drobno pokrojonego pomidora
Wymieszaj, gotuj przez co najmniej minutę
(O) Dodaj kurkumę i tyle gorącej wody, żeby było jej ok. 1 centymetra ponad kaszę
Wymieszaj, gotuj pod przykryciem przez co najmniej minutę
(Z) Dodaj nasiona dyni
Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 20 minut– aż kasza spuchnie i wchłonie wodę.
(M) Pod koniec gotowania dodaj posiekane liście bazylii i świeżego rozmarynu
Wymieszaj, gotuj jeszcze przez chwilę
Podawaj ze świeżą kolendrą
Co oznaczają litery w nawiasach? To proste! Każdy z produktów, którego używamy do gotowania należy do jednego z pięciu żywiołów. Każdy z tych żywiołów jest połączony z grupą narządów wewnętrznych:
D – Drzewo, wiosna – wątroba, woreczek żółciowy
O – Ogień, lato – serce, jelito cienkie, układ krążenia
Z – Ziemia, późne lato – śledziona, trzustka, żołądek
M – Metal, jesień – płuca, jelito grube
W – Woda, zima – nerki, pęcherz moczowy.
Źródło: „Szczęśliwe garnki EXTRA”, Beata Pawlikowska, Edipresse Książki
fot. Beata Pawlikowska