Cystatyna pozyskana z jaja jest świetnym produktem przeciwko nowotworom. Odkryty w żółtku kompleks białek o nazwie Yolkina daje fantastycznie wyniki w hamowaniu choroby Alzheimera
Sprawdzone na kurach
Na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu przeprowadzono ostatnio badania, które miały na celu wyodrębnienie z jaj, komponentów biomedycznych, pomocnych w leczeniu i zapobieganiu chorobom. Jaja do badań nie były przypadkowe, ponieważ kury nioski były karmione preparatami wyprodukowanymi z substancji pochodzących z alg, czyli roślin bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe. – Spodziewaliśmy się, że badania przyniosą ciekawe wyniki, ale przekroczyły one nasze oczekiwania, w dobrym tego słowa znaczeniu. Okazało się, że natura jest zdolna do wszystkiego. Może dać życie i chronić życie także od chorób cywilizacyjnych, które nas dotykają z różnych powodów. Jajo to doskonały surowiec z natury – mówi prof. Tadeusz Trziszka, prorektor ds. nauki i innowacji Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu.
W efekcie przeprowadzonego badania, powstało 28 patentów, dzięki którym już powstały lub powstaną w niedalekiej przyszłości produkty biomedyczne, które pozwolą leczyć lub zapobiegać wielu ciężkim chorobom neurodegeneracyjnym, nowotworowym, schorzeniom centralnego układu nerwowego, układu krążenia, czy układu kostnego. Produkty, które powstaną pomogą też w wytwarzaniu medykamentów na paradontozę, a nawet przeciwko dolegliwościom dermatologicznym.
Jak dodał prof. Trziszka, wyodrębniona i oczyszczona z jaja cystatyna okazała się świetnym produktem przeciwko nowotworom. Z kolei nowo odkryty podczas tych badań kompleks białek Yolkina, który wyizolowano w żółtku jaja, przynosi obiecujące rezultaty w terapii chorób neurodegeneracyjnych i w schorzeniach centralnego układu nerwowego. – Yolkina hamuje m.in. rozwój choroby Alzheimera, ma znaczenie w leczeniu chorób otępienia mózgu i zaburzenia nastroju. Natomiast cystatyna wpływa też na leczenie chorób skóry. Z kolei zawarte w żółtku fosfolipidy regulują ciśnienie krwi. Spektrum oddziaływania jest naprawdę bardzo szerokie – podkreślił prof. Trziszka.
Wartości odżywcze kurzych jaj
Na ilość dobroczynnych wartości odżywczych w jajach kurzych ma przede wszystkim wpływ to, w jakich warunkach kury są hodowane, a także to, czym są karmione. – Genetycznie wartość jaja jest standardowa. Jest bardzo bogate we wszystkie witaminy poza C, szczególnie dużo ma witamin z grupy B, m.in. B6, B12, jak i kwasu foliowego. Odpowiednią paszą można wzbogacić tylko żółtko jaja m.in. w nienasycone kwasy tłuszczowe tzw. omega3, czy również w antyoksydanty – mówi prof. Trziszka. W jego ocenie na odpowiednio przygotowanym, bogatym w roślinność wolnym wybiegu, zwierzę samo uzupełnia swą dietę o ważne składniki. Z kolei w warunkach hodowlanych, ważne jest, aby pasza była właściwie wzbogacona m.in. tranem, witaminami z marchwi, czy świeżo tłoczonym olejem. I przede wszystkim, hodowcy kur powinni mieć na uwadze, że podawanie kurom spleśniałej lub zepsutej paszy, może mieć bardzo szkodliwy wpływ na wartości odżywcze jaj.