Kiedy za oknem pojawia się śnieg, deszcz oraz przenikliwy wiatr, nic tak nie poprawia zimowego nastroju jak kubek gorącej herbaty. Są takie smaki i składniki, które staną się chwilą ciepłej rozkoszy, gdy słońce zachodzi wczesnym popołudniem. Dlaczego warto sięgnąć po anyż nie tylko w okresie świątecznym?
Anyż gwieździsty to przyprawa, która swoje zastosowanie znalazła nie tylko w kuchni, ale również w przemyśle farmaceutycznym. Występujący w nim olejek ma działanie bakteriobójcze, przeciwgrzybiczne oraz moczopędne. Napar z anyżu będzie również doskonały na świąteczne przejedzenie – pobudza wydzielanie soków żołądkowych. Dlatego warto korzystać z tej wyrazistej przyprawy nie tylko w okresie świątecznym, lecz wprowadzić ją również do swojego codziennego rytuału spożywania herbaty.
Składniki:
herbata czarna lub czerwona
3 plasterki suszonej pomarańczy (lub 2 plasterki świeżej, przelanej wrzątkiem)
2 gwiazdki anyżu
łyżeczka miodu
Przygotowanie: Wodę gotujemy razem z anyżem przez ok. 3 minuty. Zalewamy herbatę i parzymy 3 do 5 minut. Dodajemy plasterki pomarańczy i dosładzamy miodem do smaku. Jeśli korzystasz z pomarańczy świeżej, przelej ją wrzątkiem przed dodaniem. Możesz również rozważyć dodanie jednego plasterka cytryny, by wzmocnić cytrusowy aromat.
Źródło: 38 PR / własne