Bakłażan nie jest nawet warzywem europejskim, pochodzi z Indii. A jednak kojarzy nam się z kuchnią śródziemnomorską. I nie ma w tym nic złego, wszak ważniejszy jest smak i właściwości!
W Polsce bakłażan to wciąż warzywo używane bardziej od święta niż na co dzień. Podchodzimy do niego z dystansem, a szkoda, ponieważ „gruszka miłości” pasuje do polskiej diety. Nie tylko jest bogatym źródłem błonnika, ale też wspiera trawienie tłustych mięs, których Polacy wciąż spożywają sporo. Bakłażan ma również potas, wapń i magnez.
Jest kilka sposobów na przyrządzenie bakłażana. Jeśli jeszcze nie znacie potencjału oberżyn, koniecznie sprawdźcie, jak można „udomowić” oberżynę w kuchni, choćby w formie pożywnego wegetariańskiego gulaszu z ciecierzycą.
Składniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżeczki proszku garam masala lub curry
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 puszka ciecierzycy
- 400 ml przecieru pomidorowego
- sól
- 1 łyżeczka pasty harissa
- garść posiekanej świeżej mięty
Przygotowanie: Pokrój cebule w piórka i przesmaż na maśle. Dodaj curry i smaż jeszcze chwilę. Następnie dorzuć pokrojonego w kostkę bakłażana i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Smaż kilka minut co jakiś mieszając. Zalej przecierem pomidorowym i duś pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki. Dopraw solą, pastą harissa i miętą. Potrawę możesz podać z ryżem lub samodzielnie.
Źródło: 38 PR