Gofry w zupełnie nowym wydaniu

autor: • 25 maja 2023 • KuchniaKomentarze: (0)

Zimno mamy już chyba za sobą, a na targach pojawiają się nowalijki. My mamy dla Was inną nowość – gofry ze szparagami i jajkiem, czyli fast food, po którym wyrzuty sumienia nie będą dręczyć tak bardzo, jak po tradycyjnej pizzy czy burgerze

Gofry zwykle jemy na słodko i liczenie kalorii nie jest wtedy najlepszym pomysłem – po co psuć sobie nastrój? Dzisiejszy przepis też nie należy do dietetycznych, ale z niektórych elementów, choćby smażonej szynki, można zrezygnować i wciąż cieszyć się niecodziennym smakiem gofrów ze szparagami i jajkiem.

Składniki na 4 porcje:

  • jajka – 4 sztuki
  • zielone szparagi – 1 pęczek
  • szynka wędzona – 8 plastrów
  • masło – do smażenia
  • gofry – 4 sztuki, wykonane samodzielnie lub gotowe
  • ser żółty – 4 plasterki
  • ocet – 2 łyżki
  • sól, pieprz, papryka słodka i cukier do smaku
  • natka pietruszki do dekoracji, jej miłośnicy mogą sypać obficie!

Przygotowanie:

Szynkę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle, na patelni, na małym ogniu. Szparagi gotujemy do miękkości (ok. 10 min.) w lekko posolonej i posłodzonej wodzie, następnie odcedzamy. Na gofry (warto rozważyć mąkę pełnoziarnistą) wykładamy połowę podsmażonej szynki, układamy po cztery szparagi i kładziemy po plastrze sera. Tak przygotowane wkładamy na parę minut do nagrzanego piekarnika, żeby ser się rozpuścił. W tym czasie jajka wybijamy pojedynczo do oddzielnych miseczek. W płytkim garnku gotujemy ok. litr wody z dwiema łyżkami octu. Kiedy woda się zagotuje, płynnym ruchem wlewamy do niej jajko, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 3 minuty. Ugotowane delikatnie odcedzamy łyżką cedzakową. Czynności powtarzamy dla pozostałych. Jajka pojedynczo przekładamy na ciepłe gofry ze szparagami i serem, posypujemy pozostałą szynką. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i dekorujemy listkami natki pietruszki.

A teraz nie liczymy kalorii i smacznego!

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *