Maliny to skarb naszej kuchni, więc nie warto sobie ich odmawiać, gdy sezon w pełni. Czas na wegetariańskie, bezcukrowe i bezglutenowe brownie na bazie fasoli z malinami właśnie, a do tego z polewą herbacianą!
Wiele owoców w tym roku nie dopisało – kwietniowe i majowe przymrozki zniszczyły uprawy. Mamy jednak szczęście, że maliny przychodzą później i możemy się delektować dorodnymi owocami z własnych ogrodów lub lokalnych targów.
Świeże maliny mają doskonałe walory nie tylko smakowe, ale i prozdrowotne. Nie warto więc oszczędzać ich w kuchni. Ze względu na słodki smak najlepiej nadają się do deserów, a ten dzisiejszy możecie zjeść z czystym sumieniem, bez obaw o gluten czy nadmiar węglowodanów. Zapraszamy na brownie z czerwonej fasoli z malinami i polewą z herbaty!
Ciasto:
- puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 2 łyżki ksylitolu
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka oleju kokosowego
Dekoracja:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 150 gram świeżych malin
- 3 łyżki liściastej herbaty zielonej
Sos malinowy:
- 150 g świeżych malin
- 1 łyżeczka cytryny
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
- Dobrze opłucz i odsącz fasolę
- Wszystkie składniki wrzuć do miski
- Zblenduj je na gładką masę
- Przelej masę do formy
- Ciasto piecz w 180 stopniach przez 45 minut
- Odstaw do przestygnięcia
Dekoracja:
- Zblenduj liście zielonej herbaty
- Roztop tabliczkę gorzkiej czekolady w kąpieli wodnej
- Do płynnej formy dodaj rozdrobnione liście herbaty
- Polewę rozprowadź po wierzchu ciasta i udekoruj je świeżymi malinami – jedna przy drugiej
Sos malinowy:
- Do miski wsyp cukier puder, dodaj sok z cytryny oraz maliny
- Zblenduj wszystko na gładką masę
Smacznego!
Źródło: 38 PR