Słodkawo-słony, energetyczny mus sprawdzi się jako samodzielny deser lub pasta do smarowania pieczywa. W przepisie nie znajdziecie cukru, bo i po co – daktyle już go mają.
Stworzenie dietetycznego deseru to nie lada sztuka i jeśli szukacie takiego przepisu, musicie szukać w naszych archiwach. Ten najnowszy nie jest bowiem dietetyczny, przynajmniej nie w dosłownym słowa znaczeniu. Kalorii mu nie brakuje, co nie wyklucza jednocześnie uwzględnienia go w zdrowej, zbilansowanej diecie.
Co istotne, w jego tworzeniu nie będziecie korzystać z dodawanego cukru lub innych substancji słodzących. Te znajdują się już w czekoladzie i daktylach suszonych. By wyeliminować jak najwięcej cukru, polecamy sprawdzić szczegółowo, jaką czekoladę stosujecie: niektóre o wysokim nasyceniu kakao mają naprawdę mało cukru, nawet połowę ilości wsypywanej do zwykłej gorzkiej (20 zamiast 40g / 100g produktu).
Składniki (na 5 słoiczków):
- 200 g gorzkiej czekolady 80%
- 100 g daktyli
- 100 g migdałów (mogą być lekko solone)
- 150 ml wody z puszki lub słoika ciecierzycy
- szczypta soli
Przygotowanie: Posiekaną czekoladę roztapiamy w gorącej, choć nie wrzącej kąpieli wodnej. Roztopioną odstawiamy do delikatnego wystudzenia. Wodę z cieciorki przelewamy do miski i ubijamy na sztywną pianę za pomocą miksera, dodajemy sól. Nie przestajemy miksować.
Do gotowej piany dodajemy wystudzoną czekoladę i drobno posiekane daktyle. Całość delikatnie mieszamy, aż do połączenia wszystkich składników. Gotowy mus przelewamy do słoiczków, dodajemy posiekane migdały. Podajemy schłodzone.
Na podstawie inf. pras.