Dieta zgodna z porą roku

autor: • 18 września 2015 • Najnowsze, ZdrowieKomentarze: (0)

To chyba jedyna dieta, która nie podlega modzie, ale zmienia się, co sezon. Każda pora roku jest dobra, żeby naprawdę zadbać o swoje zdrowie i urozmaicić dietę o składniki, które w danym okresie proponuje nam natura

Moda na niejedzenie
Jak pokazują wyniki badań, co trzeci Polak, każdego roku, testuje na sobie nową dietę. Odchudzanie, jakiś czas temu, stało się nowym stylem życia. Już 38 proc. badanych twierdzi, że zmienia sposób żywienia, aby poprawić swój wygląd. Dodatkowo zmieniająca się ciągle moda, dyktuje coraz to nowsze pomysły na wymarzoną sylwetkę. Choćby ostatnio bardzo popularna w Polsce dieta bezglutenowa, czy też dieta eliminacyjna, którą według badań CBOS – u, wybiera nawet, co czwarty Polak. Z kolei, ponad 55 proc. badanych osób, rezygnuje ze spożywania cukru i słodyczy, a kolejne 34 proc. nie je mięsa, rezygnuje z tłustych potraw i w rezultacie w ogóle ogranicza jedzenie. Natomiast 34 proc. Polaków zmienia swój sposób odżywiania, w związku z problemami zdrowotnymi. Choroby układu krążenia i cukrzyca są także częstymi powodami wprowadzania nowej diety.
Najwyższy więc czas, aby przyjrzeć się kalendarzowi sezonowych warzyw oraz owoców i na jego podstawie zacząć świadomie budować swoją dietę. Każda pora roku to czas, który pachnie charakterystycznymi warzywami i owocami. Może warto więc wsłuchać się w głos natury i wyeliminować z naszego codziennego jadłospisu te produkty, które faktycznie nam szkodzą, a zacząć doceniać te, którymi raczy nas przyroda. Dzięki tak prostemu zabiegowi, nasza dieta może okazać się przede wszystkim skuteczna, ale i bardzo smaczna.

Odżywianie sezonowe
Wykluczenie szkodliwych składników z pożywienia oraz eliminacja niezdrowych posiłków to zawsze dobra decyzja, ale przede wszystkim należy pamiętać, że dieta powinna być różnorodna. W tym celu, warto wykorzystać kalendarz sezonowy, a także korzystać z diety zależnej od danego regionu. Według myśli Dalekiego Wschodu, odżywianie to proces, który jest ściśle związany z cyklem przyrody. Opiera się na warzywach i owocach, które w konkretnym czasie oferuje nam natura. Takie postrzeganie zależności między odżywaniem, a naturą, to koncepcja, wywodząca się z medycyny chińskiej, która w dzisiejszych czasach zyskała zupełnie nowy wymiar. Niestety, w obecnym świecie dość często sięgamy po produkty spożywcze, które oferują nam duże sieciowe sklepy i hipermarkety. Artykuły, które kupujemy dzisiaj pochodzą często ze sztucznych upraw, a metody ich przechowywania oraz przetwarzania pozostawiają wiele do życzenia. Ciekawe wnioski płyną z wyników badań przeprowadzonych w Japonii. Udowodniono bowiem, że sezonowy szpinak zawiera dużo więcej witaminy C, niż jego późniejsze odmiany. Podobnie, polskie warzywa, które dojrzewają w słońcu, dostarczają o wiele więcej wartości odżywczych tylko dlatego, że zbiera się je dopiero wtedy, gdy jest na to czas. Dzięki temu mają szansę naturalnie uzyskać soczysty smak. Najlepszym tego przykładem są pomidory, które w lecie i jesieni są wyjątkowo smaczne i aromatyczne. Kolejną istotną informacją jest także fakt, że sezonowe owoce i warzywa szybciej trafiają na talerz, właśnie ze względu na to, że skraca się czas ich przechowywania. Jednym zdaniem, dieta oparta o warzywa sezonowe to duża dawka zdrowia i pozytywnej energii.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *