Im wyższa temperatura, tym bardziej uciekamy od tradycyjnych dwudaniowych obiadów. Jemy później, chętniej dania z grilla lub chłodne. Ale ileż można pochłaniać mięso, choćby najlepiej przyprawione? Dlatego z pomocą przychodzą dania wege, które sycą nie gorzej, a są lżejsze.
Aby obiad dostarczył nam potrzebnej energii i składników mineralnych, wcale nie musi składać się głównie z mięsa. W łatwy sposób i w niedługim czasie można przygotować sycący wegetariański posiłek, który zjemy z przyjemnością, nawet w największy upał.
Lekkostrawne dania nie obciążają żołądka i nie podnoszą gwałtownie już wysokiej temperatury ciała. Cieciorkowy burger z ulubionym sosem doskonale sprawdzi się w takiej sytuacji, zarówno w roli rodzinnego posiłku, jak i przy podejmowaniu gości.
Składniki – dodatki:
- bułki do burgerów
- sałata lodowa
- rzodkiewka
- czerwona cebula
- plastry cukinii
- ulubiony sos ( ketchup, majonez, musztarda, sos 1000 wysp)
Składniki na kotlety z cieciorki:
- 350 g gotowanej cieciorki z puszki
- 3 cebulki dymki
- ½ pęczka natki pietruszki
- kilka listków świeżej mięty
- 1 ząbek czosnku
- sól
- 4 łyżki bułki tartej
- jajko
- kasza kukurydziana do panierowania
- olej do smażenia
Przygotowanie: Cieciorkę odsącz na sitku, pozostawiając zalewę do późniejszego wykorzystania. Zmiksuj na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco zalewy z puszki). Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Zdejmij z ognia i przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku.
Wymieszaj, wsyp bułkę, dodaj jajko i wyrób masę (jeśli jest za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki). Z masy uformuj kotlety, obtocz je w kaszy i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przekrój bułki na pół, posmaruj wewnątrz sosem, na jednej z połówek każdej bułki połóż sałatę i usmażone kotlety, przykryj drugą połówką bułki.
Smacznego!
Źródło: 38 PR