Doskonały makaron z hummusem i pomidorkami

autor: • 21 listopada 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Smaki Bliskiego Wschodu delikatnie połączone z tymi śródziemnomorskimi. To nasza propozycja na dziś i nie tylko – zwłaszcza jesienią i zimą dobrze poczuć bardziej wiosenną nutę w kuchni!

Kuchnia Bliskiego Wschodu słynie z wykorzystywania wielu warzyw, roślin strączkowych, ziół i aromatycznych przypraw. Jednym z przysmaków, który króluje w bliskowschodnim menu, jest hummus. To pasta z cieciorki połączona z kremem sezamowym. Jej delikatny smak sprawdzi się podczas przyrządzania codziennych posiłków.

Hummus to potrawa, która w ostatnim czasie stała się bardzo popularna na całym świecie. Ciecierzyca jest doskonałym źródłem białka, dlatego idealnie sprawdzi się w diecie wegetariańskiej i wegańskiej. Hummus jest również bogaty w błonnik pokarmowy, który na długo zapewnia uczucie sytości. To potrawa, którą można wykorzystać w wielu ciekawych przepisach. Przykład mamy dla Was dziś!

Makaron z hummusem i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 1 szklanka hummusu
  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 łyżeczki oleju
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g tartego parmezanu
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki siekanej natki pietruszki
  • 3 garści zielonych oliwek
  • garść lici świeżej bazylii
  • sól i pieprz

Przygotowanie: W garnku gotujemy makaron al dente. Następnie rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy umyte i osuszone pomidorki koktajlowe, które posypujemy solą i pieprzem. Smażymy je około 10 minut. Pod sam koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę. Ugotowany makaron odlewamy, ale zachowujemy pół szklanki wody, w której się gotował. Do wody dodajemy hummus i dokładnie mieszamy. Następnie do patelni z pomidorkami dodajemy makaron i rozcieńczony hummus, a całość starannie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na głębokie talerze, posypujemy parmezanem i dekorujemy świeżą bazylią.

makaron z hummusem i pomidorkami

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *