Zapiekanka nie może być fit? Może, choć już na starcie trzeba zapomnieć o ciężkich mięsach i tłustych, kalorycznych dodatkach. Ale wciąż zostają aromatyczne i pyszne warzywa z przyprawami!
Lato to okres grillowania i spożywania dań w plenerze. Ten przepis niekoniecznie sprawdzi się na ruszcie, ale przyzwoity piekarnik przeniesie nas w śródziemnomorski klimat przynajmniej kulinarnie.
Składniki (dla dwóch osób):
- 300 g makaronu – świderki pełnoziarniste
- 1/2 słoiczka pomidorów półsuszonych w oleju słonecznikowym (odsączamy z oleju)
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 jajko
- 100 g łososia wędzonego, np. sałatkowego
- 3 łyżki pomidorów pokrojonych z puszki
- 1/3 małej cukinii
- 2–4 pomidory, np. śliwkowe
- 1/3 pęczka szparagów lub fasolki szparagowej (młodej)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki sera parmezan
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- szczypta soli, pieprz
- 1 łyżka oleju spod pomidorków
Przygotowanie: Makaron podgotuj w lekko osolonej wodzie. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.
Przepis powstał przy współpracy z blogiem apetyt-na-kuchnie.pl.
Źródło: Fly PR