Kruche ciasteczka

autor: • 11 lipca 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Składniki:

– 3-4 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej

– 1 duża łyżka oleju kokosowego

– 150 g lekkiego twarogowego serka homogenizowanego

– 1 łyżeczka naturalnego miodu

– 1 żółtko

– 75 g jagód

– 150 g truskawek

– około 100 ml wody

– szczypta soli

– stewia

 

Przygotowanie:

Mąkę, szczyptę soli i rozkruszoną stewię (około 7-10 tabletek) mieszamy na stolnicy. Olej kokosowy rozgrzewamy i dodajemy do mąki. Zagniatamy na formę kruszonki, dodajemy żółtko i ponownie zagniatamy. Gotową masę owijamy folią i umieszczamy na 30 minut w lodówce. Ze schłodzonego ciasta formujemy cienkie placuszki i wylepiamy nimi duże foremki do babeczek (środek pozostawiamy pusty). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Następnie ciepłe babeczki delikatnie wyjmujemy z foremek i pozostawiamy na pergaminie do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy w około 50 ml gorącej wody, mieszamy z serkiem i rozkruszoną stewią (około 2-3 tabletki), a następnie odstawiamy na około 15-20 minut. Gotową masę serową umieszczamy w schłodzonych babeczkach. Dodajemy pokrojone truskawki oraz jagody. Podgrzewamy 50 ml wody (powinna być ciepła, ale nie gorąca), dodajemy miód, mieszamy, a następnie polewamy gotowe babeczki. Ciasteczka umieszczamy na 30 minut w lodówce.

 

Kaloryczność: 375 kcal

Białko: 21 g

Tłuszcz: 15 g

Węglowodany: 39 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *