Jeśli nie macie pomysłu na zdrową, dietetyczną kolację, to polecam prostą, szybką w przygotowaniu sałatkę z grillowanej wołowiny i jaja. Smakuje doskonale!
Składniki:
– 120 g steka wołowego (z polędwicy lub rostbefu)
– 2 jaja
– 150 g sałaty karbowanej
– 50 g sałaty rukoli
– 10 czarnych oliwek
– 15 g orzechów włoskich
– 2 niewielkie pomidory
– 1 ząbek czosnku
– świeża pietruszka
– ocet balsamiczny
– gałązka rozmarynu, biały pieprz, szczypta soli
Przygotowanie:
Mięso pozostawić na około 30 – 40 minut w ciepłe miejsce (nie powinno być prosto z lodówki), oprószyć solą i natrzeć czosnkiem (nie nakłuwać). Umieścić na mocno rozgrzanym grillu (można również użyć patelni, jednak wówczas przyda się nieco tłuszczu). Grillować około 1,5 – 2 minuty z każdej strony, jednocześnie omiatając gałązką rozmarynu. Gotowy stek pozostawić na około 3 – 4 minuty (nie należy go wówczas kroić). Jaja ugotować na twardo (by nie pękały, do wody można dodać odrobinę octu). Na talerzu umieścić sałaty, pokrojonego pomidora, oliwki, pokrojone mięso i jaja. Doprawić białym pieprzem, posypać siekaną pietruszką, rozgniecionymi orzechami i skropić octem balsamicznym.
Kaloryczność: 453 kcal
Białko: 39 g
Tłuszcz: 25 g
Węglowodany: 18 g