Pulpety z sosem pomidorowo – fasolowym

autor: • 5 marca 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dziś przepis na zdrowe i dietetyczne pulpety z sosem pomidorowo-fasolowym. Gwarantuję, że smakują znakomicie! Z powodzeniem można zrobić ich więcej i przechowywać w lodówce.

Składniki (na około 10 pulpetów):
– 100 g ryżu brązowego
– 150 g polędwicy z indyka
– 150 g polędwicy wołowej
– 1 całe jajo
– 3 łyżki otrębów owsianych
– 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
– 1/2 niewielkiego brokuła
– 1 niewielka marchewka
– 40 g czerwonej fasoli (może być z puszki)
– 200 g zblendowanych pomidorów
– 1 ząbek czosnku
– 1 cebula
– świeży koperek
– zioła prowansalskie, biały pieprz, szczypta soli

Przygotowanie:
Ryż gotować w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut (powinien być dość twardy). Indyka i wołowinę zmielić w maszynce, dodać ryż, jajo, otręby, siemię lniane, pokrojonego na kawałki brokuła i tartą marchewkę. Przyprawić, dokładnie wymieszać, a następnie uformować pulpety. Na patelni zeszklić cebulę i czosnek. Dodać uformowane pulpety i smażyć z każdej strony przez około 1 minutę. W garnku zagotować około 700 ml wody, dodać do niej zblendowane pomidory oraz podsmażone pulpety z cebulą i czosnkiem. Gotować przez około 20 – 30 minut. Gotowe pulpety przełożyć na talerz, a powstały sos połączyć z ugotowaną fasolą (można użyć fasoli z puszki) i ziołami prowansalskimi. Zmiksować przy użyciu blendera, a następnie polać mięsne kulki i posypać koperkiem. Pozostałą część sosu można przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce przez kilka dni.

Kaloryczność (1 porcji – 5 pulpetów): 465 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 59 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *