Pizza low-carb

autor: • 19 października 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Czyli pizza trochę inaczej… Przepis mniej tradycyjny, gorąco polecam wszystkim, którzy lubią eksperymenty w kuchni i szukają wysokoproteinowego posiłku o niskiej zawartości węglowodanów. Szczerze mówiąc, nie spodziewałem się, że będzie taka dobra, jednak pomysł okazał się strzałem w dziesiątkę!

Składniki:
– 2 łyżki mąki kokosowej
– 2 duże jaja
– 50 g śmietany 12 %
– 100 g naturalnego twarożku homogenizowanego
– 75 g sera mozzarella o obniżonej zawartości tłuszczu
– 60 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu
– 50 g koncentratu pomidorowego
– 5 – 7 oliwek zielonych
– 1/2 czerwonej papryki
– 6 – 7 pomidorków cherry
– 100 g krewetek lub grillowanego drobiu
– bazylia świeża, bazylia w proszku, oregano, czosnek, biały pieprz, sól

Przygotowanie:
Jaja połączyć z twarożkiem i dokładnie wymieszać. Dodać śmietanę, mąkę kokosową, szczyptę soli, biały pieprz oraz oregano, połączyć na jednolitą masę. Blachę posmarować olejem (np. kokosowym) lub użyć bezkalorycznego oleju w spray’u. Na dno ułożyć kawałki sera mozzarella i zalać masą. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 15 – 20 minut. Koncentrat połączyć z bazylią, oregano, siekanym czosnkiem i pieprzem. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika i posmarować je sosem. Ułożyć pokrojone krewetki (bez pancerza i jelita) lub pokrojonego w paski, grillowanego kurczaka. Posypać tartym, żółtym serem o obniżonej zawartości tłuszczu. Ułożyć oliwki, pokrojone pomidory oraz paprykę. Posypać bazylią. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 7 minut. Na koniec ułożyć listki świeżej bazylii. Zamiast keczupu proponuję oliwę z oliwek, co poprawi ratio frakcji tłuszczowych.

Kaloryczność (1 kawałka = 1/4 pizzy) : 182 kcal
Białko: 18 g
Tłuszcz: 10 g
Węglowodany: 5 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *