Dieta par

autor: • 16 czerwca 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Miłość i kuchnia wzajemnie ze sobą współpracują. W końcu to przez żołądek można zdobyć serce kogoś, na kim bardzo nam zależy. Nie zawsze jednak te miłosne potyczki w kuchni wychodzą nam na dobre. Dlaczego wspólne jedzenie może nam szkodzić?

Zachowywanie odpowiednich nawyków żywieniowych dotyczy nie tylko singli. Przede wszystkim powinny się do nich stosować pary, bo to im znacznie trudniej jest utrzymać odpowiednią dietę, a co za tym idzie, wagę. Zamiast ciągle tyć warto w końcu zabrać się za zamianę swojego życia i zainwestować w siebie oraz dobre nawyki.

Nie możemy rozpocząć swojej przygody ze zdrowym odżywianiem jeśli nie będziemy mieć odpowiedniej wiedzy na jego temat. Jak potwierdza dietetyk Mikołaj Choroszyński, możemy wpłynąć na dietę oraz swoje życie jeżeli będziemy do naszych kłopotów z nadwagą podchodzić w sposób holistyczny i poznamy genezę nadwagi. Z jednej strony walka o samego siebie może być dla par znacznie trudniejsza, bo są one narażone na znacznie więcej pokus kalorycznych. Z drugiej jednak łatwiej jest im się wzajemnie zmotywować do wspólnej aktywności czy wprowadzenia nowych reguł żywieniowych.

Wszystko zaczyna się od śniadania. To ono zapewnia nam optimum energii. Niestety pokutuje opinia, że śniadanie powinno być dobrym źródłem energii pochodzącej z węglowodanów, dlatego rano chętnie sięgamy po płatki śniadaniowe, owsianki z owocami, kasze z miodem i bakaliami czy białe pieczywo. Dietetyk uważa, że to doprowadza wyłącznie do pojedynczego zastrzyku energii. Wiąże się też z nagłym wyrzutem insuliny. Po pewnym czasie cukier spada, a my wtedy zaczynamy być senni i nie mamy na nic siły. Nie powinno tak być, ponieważ całkiem niedawno wstaliśmy z łóżka. Jeśli chce nam się spać to automatycznie sięgamy po kawę. Często dosypując do niej sporą ilość cukru. Inni natomiast zamiast kawy stosują napoje energetyczne. Wtedy, po raz kolejny dajemy sobie taki właśnie zastrzyk. Wprowadzenie do śniadań większej ilości tłuszczy z dodatkiem warzyw i pełnowartościowego białka pozwala oszczędzić trzustce nadmiernej pracy oraz sprawi, że będziemy syci na dłużej. Przykładem śniadań wedle tej metody mogą być jajka sadzone z warzywami czy camembert roztopiony na rukoli z pomidorami i papryką.

Śniadanie nie jest jednak tak dużym problemem jak obiad. Dla pary taki typowy obiad u bliskich lub rodziny może stać się normą, a tym samym będzie ona sobie dogadzała typowymi polskimi daniami. Do tych typowych dań należą m.in. kotlety schabowe czy tłusty rosół. Co w takich wypadkach robić, aby nie sprawić przykrości gospodarzom? Sposobem jest poznanie kaloryczności takiego posiłku i odpowiednie zbilansowanie pozostałych dań w ciągu dnia. Jedząc tak obfity obiad możemy zrezygnować na przykład z kolacji i zamienić ją na wieczorną przekąskę z warzyw i owoców. Nie chodzi o to, aby zupełnie zrezygnować z ulubionych potraw, ale jeść je z głową.

Źródło: Hello PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *