Mrożone desery najchętniej jemy latem. Intensywnie owocowe sorbety, mocno zmrożona granita i lekkie lody wodne to top 3 zimnych deserów na upały.
Sorbet, granita, lody wodne na patyku – podobieństwa i różnice
Coraz wyższe temperatury latem sprawiają, że z coraz większą determinacją szukamy sposobów na ochłodę. Jednym z najsmaczniejszych sposobów na orzeźwienie są sorbety, granity oraz lody wodne!
Mrożone desery skutecznie chłodzą i orzeźwiają, a porcja ulubionych lodów poprawia humor i nie tylko latem. Kategoria lodowych deserów jest bardzo szeroka i oprócz klasycznych lodów śmietankowych, truskawkowych czy czekoladowych, sporo miejsca w sklepowych lodówkach zajmują również lody wodne, sorbety, a niekiedy i granita. Wszystkie łączy niska temperatura, a co je różni? Sprawdź, czym charakteryzują się te trzy mrożone desery!
Sorbet – orzeźwiająca moc owoców
Niewiele osób wie, że historia lodów zaczęła się właśnie od sorbetów i liczy około 5 tysięcy lat! Pierwsze mrożone desery były owocami, które łączono ze śniegiem lub pokruszonym lodem. Nieco później do lodu zaczęto dodawać miód i wino. Natomiast lody mleczne i śmietankowe to produkty, nad których recepturami pracowano od XVI wieku. Najstarszy zachowany przepis na lody znajduje się w książce kucharskiej Antonia Latiniego „Lo Scalco alla moderna” z XVII wieku.
Sorbet jest idealnym deserem dla miłośników owoców. Dlaczego? To proste! Dobry sorbet powinien składać się w 100% z owoców! Sorbety produkuje się z owocowych przecierów i zagęszczonych soków oraz błonnika cytrusowego, który zapewnia zmrożonej masie stabilność naturalnych barw.
Współcześnie sorbety sprzedawane są zarówno w mniejszych i większych pudełkach, z których możesz je wyjadać łyżką lub dowolnie porcjować, jak i na patyku. Największą popularnością cieszą się sorbety truskawkowe i z owoców leśnych, a także te o egzotycznym smaku mango i marakui.
Sprawdź doskonałej jakości sorbety Marletto. To przepyszne lody sorbetowe w pudełkach i wielopakach sorbetów na patyku, dostępne w sieci sklepów Biedronka.
Lody wodne – w tubkach i na patyku
Historia lodów wodnych jest zdecydowanie krótsza niż sorbetów i tak naprawdę niezwykle banalna. Za pierwsze europejskie lody wodne uznaje się zamrożoną lemoniadę cytrynową. Przysmak powstał we Włoszech, najprawdopodobniej przez przypadek, ale w krótkim stał się nieodzownym elementem popołudniowych sjest.
Sprawdź, jak wiele różnych lodów na patyku możesz znaleźć w ofercie sklepów Biedronka!
Współczesne lody wodne to bardzo szeroka kategoria lodów na patyku, ale również w nowoczesnych tubkach do wyciskania.
Wodne lody ekspresowo rozpuszczają się w ustach sprawiając, że nasze zmysły nieco się gubią próbując zdefiniować czynność, z którą mają do czynienia. Spożywanie wodnych lodów jest bowiem czymś pomiędzy zlizywaniem kolejnych porcji zmrożonego przysmaku, a piciem bardzo zimnego napoju.
Lody wodne powstają na bazie wody i m. in. soków owocowych. Wybierając lody wodne dla swojej rodziny koniecznie sprawdź, czy w ich składzie nie ma dodatku syropu glukozowo – fruktozowego, barwników czy sztucznych aromatów.
Granita i slushy – modne mrożone desery
Jeśli miałeś okazję być na wakacjach nad morzem lub oceanem, z pewnością natknąłeś się na stoiska serwujące granitę lub slushy w przezroczystych kubkach lub fantazyjnych kielichach imitujących palmę.
Granita jest tradycyjnym, sycylijskim, mrożonym deserem, który Włosi przygotowują na bazie kawy lub soków owocowych. Charakterystyczną cecha granity jest ziarnista struktura deseru. To od niej pochodzi zresztą nazwa, granire oznacza po włosku formować ziarna. We Włoszech najczęściej serwuje się granitę cytrynową lub pomarańczową, którą obowiązkowo zjada się ze słodką bułeczką, brioche. W składzie tradycyjnej granity znajdziesz: sok cytrynowy, pomarańczowy lub napar kawowy oraz wodę i cukier.
Współczesne granity przyrządzane są w urządzeniach, nazywanych granitorami, w których gotowe syropy w przeróżnych smakach mieszane są z wodą i chłodzone do temperatury, która gwarantuje zachowanie oryginalnej, ziarnistej konsystencji.
Czym w takim razie jest slushy? To deser, który swoją strukturą, konsystencją oraz sposobem spożywania (przez szeroką słomkę) nawiązuje do sycylijskiej granity. Podstawą dobrego slushy powinien być mrożony koktajl owocowy, który zostaje pokryty topniejącym śniegiem (czyli właśnie slushy, które tłumaczone jest jako błoto pośniegowe).
Do produkcji mrożonego deseru wykorzystuje się mieszanki mrożonych owoców, które następnie miksuje się z wodą niegazowaną, gazowaną lub sokiem owocowym, a w wersji dla dorosłych nawet z odrobiną schłodzonego wina. Tak otrzymaną miksturę łączy się z pokruszonym lodem, co daje wspaniały orzeźwiający i nawadniający letni deser.
źródło: materiał Partnera