Kiszona kapusta – cenne źródło witamin

autor: • 15 grudnia 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Kapusta kiszona jest bogatym źródłem witamin A, C, E i K oraz witamin z grupy B. Dodatkowo oczyszcza organizm, wzmacnia odporność, wykazuje działania antynowotworowe, a nawet pomaga pozbyć się kaca

Samo dobro
Zalety kapusty kiszonej dostrzegł już Hipokrates. Jest ona cennym źródłem wielu witamin, między innymi A, C i E. To przeciwutleniacze, które oczyszczają organizm z nadmiaru wolnych rodników, a jak wiadomo proces ten ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie. – Wolne rodniki powstają naturalnie podczas przemian metabolicznych, ale ich nadmiar w organizmie, wynikający z zanieczyszczenia środowiska, palenia papierosów, czy tzw. diety śmieciowej jest bardzo szkodliwy. Te wyjątkowo reaktywne związki inicjują procesy nowotworowe, sprzyjają zmianom miażdżycowym, nawet u młodych ludzi i są przypuszczalnie przyczyną szybszego starzenia się organizmu – informuje dr Ewa Ciska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
Kapusta jest także bogata w związki manganu, cynku, wapnia, potasu, żelaza i siarki, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. A dodatkowo wytworzony w trakcie fermentacji kwas mlekowy ma dobroczynny wpływ na przewód pokarmowy. Dr Ewa Ciska twierdzi, że bakterie mlekowe wzmagają perystaltykę jelit, przyśpieszając pasaż jelitowy, likwidują zaparcia, przywracają prawidłową mikroflorę jelitową po antybiotykoterapii i działają wzmacniająco na nasz system odpornościowy. – Kwas mlekowy zakwaszając środowisko działa toksycznie na mikroorganizmy patogenne, m.in. na drożdżaki odpowiedzialne za stosunkowo częste zakażenia grzybicze – dodaje. Bakterie mlekowe regulują także przemiany kwasów żółciowych, ułatwiają trawienie i wchłanianie składników pokarmowych. Z tego też powodu, sok z kiszonej kapusty jest najlepszym lekarstwem na kaca.
Poza tym kiszona kapusta jest polecana osobom odchudzającym się, jako smaczna i zdrowa przekąska, ponieważ zawiera bardzo mało kalorii i sporo błonnika, który daje szybkie poczucie sytości.

Właściwości zdrowotne kapusty
Poza działaniem wzmacniającym odporność i oczyszczającym organizm, kiszona kapusta wykazuje także silne działanie przeciwnowotworowe. Badania przeprowadzone na zwierzętach wykazały, że związki siarki zawarte w kapuście działają prewencyjnie lub aktywnie hamują rozwój niektórych typów nowotworów, jak np. nowotworów sutka, jajników, macicy, czy prostaty.
Ale pierwsze wzmianki o właściwościach leczniczych kapusty kiszonej pojawiły się już w pismach Hipokratesa w IV w. p.n.e. Sławę przyniosła jej jednak pierwsza wielka wyprawa morska sławnego podróżnika i odkrywcy Jamesa Cooka. – Dzięki dużej zawartości witaminy C oraz łatwości przechowywania w trakcie długich podróży okazała się ona doskonałym panaceum na szkorbut, który w tamtych czasach dziesiątkował marynarzy, pozbawionych przez dłuższy czas świeżych warzyw i owoców – przypomina dr Ciska.

Najlepsza jest ta z beczki
Dr Ewa Ciska tłumaczy, że najbardziej wartościowa jest kapusta sprzedawana z beczki, która nie jest przepakowywana w opakowania detaliczne. – Nie jest ona przepakowywana do mniejszych torebek, a więc kiszonka nie jest narażona na utratę cennych składników, wskutek działania tlenu z powietrza, światła oraz wysokiej temperatury w przypadku kapusty pasteryzowanej. Prawdopodobnie pasteryzacji często poddawana jest kapusta nienajlepszej jakości, w której wskutek nieprawidłowego przebiegu fermentacji dochodzi do nadmiernego wzrostu niewłaściwej mikroflory. Taka kapusta w trakcie nawet krótkiego przechowywania zgnije – dodaje.
Ekspertka wyjaśnia również, że proces przechowywania kapusty w nieodpowiednich warunkach obniża jej jakość. – Pasteryzacja takiej kapusty pozwoli zatrzymać niekorzystne procesy zachodzące w kapuście i przedłużyć termin przydatności do spożycia, ale będzie to już produkt niepełnowartościowy- mówi dr Ciska.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *