Kawa to dla wielu nie tylko napój, a sposób na życie! Dla niektórych dzień bez kawy to dzień stracony. Sięgamy po wersję słodzoną, z mlekiem, z dodatkiem syropów smakowych czy najzwyklejszą, bez dodatków. 29 września ten uwielbiany przez wielu napój obchodzi swoje święto.
Doceniamy ją za walory smakowe, intensywny aromat, charakterystyczną goryczkę i pobudzenie, które przynosi niemal natychmiast. Dla wielu to nieodłączny element dnia, od którego uzależniają swój humor i któremu przypisują swoje osiągnięcia.
Wśród najważniejszych właściwości kawy, poza efektem pobudzającym wymienić można również poprawę pamięci i koncentracji – kawa przyspiesza bowiem przepływ impulsów elektrycznych w mózgu, wpływając pozytywnie na procesy myślowe. To także sprzymierzeniec w zwiększeniu produkcji serotoniny, która polepsza nastrój.
Aż 83 proc. Polaków pije kawę codziennie – jesteś wśród nich? Jeśli tak, możesz być beneficjentem licznych korzyści płynących z każdej filiżanki. Kawa podnosi termogenezę i aktywuje do działania nasz „dobry tłuszcz”, czyli tkankę brunatną. To sprzyja traceniu na wadze.
Nie brakuje również badań naukowych, które obserwują związek pomiędzy piciem kawy a niższym ryzykiem niektórych nowotworów. Mamy więc potwierdzenie takiej zależności w przypadku raka jelita grubego czy raka prostaty. Tu trzeba jednak być ostrożnym, bowiem kawa nie musi być antyrakowa sama w sobie. Tzn. nie wykazano, że sama kawa jest przyczyną niższego ryzyka tych konkretnych chorób, za to jest elementem trybu życia, który cechuje się niższym ryzykiem.
Kawa sprawdza się też jako element regenerującej drzemki, a dla znudzonych jej tradycyjną formą jest wiele wariacji. Kawę można wypić z jajkiem, nadając jej delikatniejszego smaku i bursztynowej barwy. Jest też tzw. kawa kuloodporna – z dodatkiem masła – czy wreszcie kawa jako dodatek do zdrowej i pożywnej owsianki! Świętuj więc w dowolny sposób, na zdrowie!
Inf. pras. / własne