Kalorie – to słowo które każdy zna. Na większości produktów spożywczych można znaleźć informację dotyczącą wartości energetycznej mierzoną w kaloriach, a właściwie kilokaloriach (1 kilokaloria to 1000 kalorii).
Jedna kaloria to ilość energii potrzebna do ogrzania 1 g czystej chemicznie wody o jeden stopień Celsjusza (od temperatury 14,5 st. C. do temperatury 15,5 st. C. pod ciśnieniem 1 atmosfery).
Do wyliczenia przybliżonego dziennego zapotrzebowania kalorycznego można posłużyć się prostym wzorem:
Dla mężczyzn:
WAGA x 24 GODZINY x WSPÓŁCZYNNIK AKTYWNOŚCI
Dla kobiet:
WAGA x 24 GODZINY x 0,9 x WSPÓŁCZYNNIK AKTYWNOŚCI
Czym jest współczynnik aktywności?
To ogólnie przyjęta wartość liczbowa mówiąca, jak bardzo aktywną osobą jesteś. Można podzielić ją na cztery stopnie intensywności:
– NISKĄ – (brak ćwiczeń i praca siedząca) – 1,3
– ŚREDNIĄ (ćwiczenia 3 razy/tyg + praca siedząca) – 1,6
– WYSOKĄ (codzienne intensywne ćwiczenia + praca na nogach) – 1,8
– BARDZO WYSOKĄ (codzienne intensywne ćwiczenia + praca fizyczna przez większą część dnia) – 2
Oczywiście same kalorie to nie wszystko, liczy się również rozkład makroskładnikowy i „jakość” owych kalorii. Niemniej postanowiliśmy przygotować dla was małe porównanie, które pokaże ile to 200kcal, na przykładzie popularnych produktów spożywczych. 3/4 małego, popularnego batonika zawiera tyle samo kalorii co 250 g fileta z piersi kurczaka! Połowa małego hamburgera to równowartość trzech brokułów, jeden kawałeczek pizzy to tyle samo, co kilogram pomidorów, zupka chińska ma tyle samo kalorii co trzy jabłka, a pół pączka to równowartość kilograma marchwi!