Choć chcielibyśmy żyć dłużej to nie zawsze jest nam po drodze z odpowiednią dietą, która temu sprzyja. Naukowcy uważają bowiem, że zmniejszenie liczby spożywanych kalorii może mieć wpływ na długowieczność. W jaki sposób postępują jednak stulatkowie z tzw. niebieskich stref?
Ludzie żyją coraz dłużej. Przez ostatnie 100 lat wzrosła ona średnio o 30 lat. Na te liczby z pewnością spory wpływ ma zmniejszająca się liczba śmiertelności noworodków. Poza nimi istotne są też jednak inne czynniki. Zmiany kulturowe, postęp medycyny interwencyjnej oraz poprawa jakości życia sprawiła, że staliśmy się bardziej „odporni na śmierć”.
Niezależnie od tego, jak długo żyjemy, nigdy nie jest nam dość. Stąd też kolejne pomysły mające być idealnym sposobem na długowieczność, ale i nowe diety oraz wytyczne żywieniowe. Nie oznacza to jednak, że nasz organizm zupełnie nie ma problemów. Jednym z przykładów trudności, z którymi obecnie musi się on mierzyć jest zbyt duża ilość cukru, którego dostarczamy sobie każdego dnia. Co ciekawe, nasi przodkowie 10 tys. lat temu spożywali go 200 g na rok. Teraz przeciętny Amerykanin spożywa około 200 g dziennie. Nasz organizm, pomimo licznych zmian, nie jest w stanie się przyzwyczaić do takiego przeskoku. Cukier jest niemal w każdym produkcie na sklepowych półkach, a ma działanie silnie uzależniające. Od cukru uzależniliśmy się tak bardzo, że bez niego wiele produktów zupełnie nam nie smakuje. Kiedyś słodycze robiono i jadano jedynie na specjalne okazje.
Nasz organizm nie jest obojętny na cukier. Wyzwala on w nas tak silne bodźce, że chcielibyśmy go jeść ciągle. Aby zobaczyć jak reagujemy na jego brak warto na kilka dni odstawić słodycze, słodkie napoje czy biały chleb. W tej sytuacji zaczniemy prawdopodobnie odczuwać poddenerwowanie i irytację.
Badaczka kultury żywieniowej dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek zwraca uwagę na to, że o ile dziś zazwyczaj lubimy wypróbowywać nowe smaki, to kiedyś taka strategia była bez sensu – mogła skończyć się chorobą lub śmiercią. Nasi przodkowie odczuwali bowiem gorzki smak jako coś niebezpiecznego, na słodki reagował natomiast pozytywnie kojarząc go z produktami wysokoenergetycznymi.
Odczuwanie słodkiego smaku różni się jednak ze względu na region świata. Przeciętnych japońskich słodyczy właściwie nie nazwalibyśmy słodyczami. Znacznie słodsze niż nasze są natomiast tego typu produkty pochodzące z krajów hinduskich czy arabskich
Choć wydaje się, że nie ma jednej uniwersalnej diety i recepty na długie i dobrej jakości życie, to kilka prostych zasad wydaje się zaskakująco skutecznych. – Jeśli popatrzymy na wszystkie tzw. niebieskie strefy, w których odsetek stulatków jest największy, to okazuje się, że jedzą oni ok. 1800 kcal na dobę, czyli 20-30 proc. poniżej zapotrzebowania kalorycznego. To biedne regiony, w których je się proste, lokalne produkty. W tych miejscach zachowane są też bardzo silne więzi społeczne. Oni pracują razem, razem wychowują dzieci, zaczynają i kończą dzień stadnie. To coraz ważniejszy element stylu życia, o który powinniśmy dbać – podkreśla dr n. med. Daniel Śliż.
Wniosek? Jedzmy mniej, a także ograniczajmy spożycie czerwonego mięsa i sięgajmy po możliwie jak najwiecej warzyw oraz owoców. Ograniczmy również palenie papierosów i alkohol.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl