Jacek Bilczyński – najlepszy specjalista w Polsce w zakresie żywienia i zdrowego stylu życia, rozpoczął cykl szkoleń w całej Polsce. Zaczęło się od Krakowa – 2-dniowe seminarium odbyło się 29 i 30 sierpnia w ekskluzywnym Hotelu Niebieskim.
Kolejne szkolenia odbędą się według następującego harmonogramu i w następujących miejscach:
– 5 i 6 września – Warszawa
– 3 i 4 października – Katowice
– 10 i 11 października – Gdynia
– 17 i 18 października – Wrocław
– 24 i 25 października – Poznań
Mecenasem cyklu ogólnopolskich seminariów jest firma Komplet – producent chleba ProBody oraz pieczywa z nasionami Chia.
Chleb ProBody przeznaczony jest dla osób poszukujących produktów Low Carb o wysokich walorach smakowych. ProBody to pieczywo o wysokiej zawartości białka, o obniżonej zawartości węglowodanów, zawiera około 90 proc. mniej węglowodanów i około 300 proc. więcej białka niż zwykłe chleby mieszane.
Pieczywo z nasionami Chia (Salvia hispanica) to źródło błonnika, białka i kwasów tłuszczowych omega-3. Niepodważalną zaletą nasion chia zawartych w chlebie i bułkach Chia, jest wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 (między innymi kwasu alfa-linolenowego ALA). Kwas alfa-linolenowy (ALA) pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie, co stanowi równowartość około 4 kromek chleba Chia lub 2 bułek Chia (240 g produktu). Pieczywo z nasionami Chia zostało wyróżniono przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii.