Lekki burger, bo z cieciorką!

autor: • 19 lipca 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Im wyższa temperatura, tym bardziej uciekamy od tradycyjnych dwudaniowych obiadów. Jemy później, chętniej dania z grilla lub chłodne. Ale ileż można pochłaniać mięso, choćby najlepiej przyprawione? Dlatego z pomocą przychodzą dania wege, które sycą nie gorzej, a są lżejsze.

Aby obiad dostarczył nam potrzebnej energii i składników mineralnych, wcale nie musi składać się głównie z mięsa. W łatwy sposób i w niedługim czasie można przygotować sycący wegetariański posiłek, który zjemy z przyjemnością, nawet w największy upał.

Lekkostrawne dania nie obciążają żołądka i nie podnoszą gwałtownie już wysokiej temperatury ciała. Cieciorkowy burger z ulubionym sosem doskonale sprawdzi się w takiej sytuacji, zarówno w roli rodzinnego posiłku, jak i przy podejmowaniu gości.

Składniki – dodatki:

  • bułki do burgerów
  • sałata lodowa
  • rzodkiewka
  • czerwona cebula
  • plastry cukinii
  • ulubiony sos ( ketchup, majonez, musztarda, sos 1000 wysp)

Składniki na kotlety z cieciorki:

  • 350 g gotowanej cieciorki z puszki
  • 3 cebulki dymki
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • kilka listków świeżej mięty
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • 4 łyżki bułki tartej
  • jajko
  • kasza kukurydziana do panierowania
  • olej do smażenia

Przygotowanie: Cieciorkę odsącz na sitku, pozostawiając zalewę do późniejszego wykorzystania. Zmiksuj na gładką masę (jeśli jest zbyt sucha, dodaj nieco zalewy z puszki). Posiekaj drobno cebulę i zeszklij na oleju. Zdejmij z ognia i przełóż do miski, dodaj posiekaną natkę pietruszki i miętę, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól do smaku.

Wymieszaj, wsyp bułkę, dodaj jajko i wyrób masę (jeśli jest za rzadka, dosyp jeszcze trochę bułki). Z masy uformuj kotlety, obtocz je w kaszy i smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Przekrój bułki na pół, posmaruj wewnątrz sosem, na jednej z połówek każdej bułki połóż sałatę i usmażone kotlety, przykryj drugą połówką bułki.

Smacznego!

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *