Zimowe dodatki

autor: • 12 grudnia 2016 • KuchniaKomentarze: (0)

Zima to dobry czas, aby wprowadzić do kuchni nieco zmian i podgrzać w niej atmosferę. Można to zrobić dzięki takim składnikom jak czosnek, imbir czy kurkuma. Nie tylko rozgrzewają one nasze organizmy, ale i pozwalają nieco poeksperymentować przy gotowaniu

Chłodne miesiące to nie tylko sprawdzian dla naszej odporności, ale i moment na poszukiwanie sposobów na rozgrzanie. Mnóstwo inspiracji znajdziemy w sferze kulinarnej. Pomocne w tym czasie stają się różne zioła i przyprawy, które dzięki swym właściwościom potrafią zdziałać cuda w zimowe dni. Do grona tych składników z pewnością należy imbir. Przywędrował on do nas z Azji. Co ciekawe, w krajach, w których występuje on w swojej naturalnej postaci wykorzystywany jest do wielu popularnych potraw. Dzięki niemu możliwe jest nie tylko podniesienie temperatury w przyrządzanych daniach, ale i nadanie im specyficznego smaku. Podobnie działa kurkuma. Ta z kolei dobrze komponuje się m.in. z kurczakiem i makaronem. Co więcej, ma również wiele właściwości zdrowotnych.

Dobrym dodatkiem do przygotowywanych dań jest również czosnek. W czasie, w którym jesteśmy szczególnie narażeni na przeziębienia będzie on miał spore znaczenie nie tylko dla naszych kubków smakowych, ale przede wszystkim dla zdrowia.

Dieta w zimowych miesiącach nieco różni się od menu w sezonie letnim. Jednak niezależnie od pory roku, zawsze powinniśmy wybierać takie produkty, które będą bogate w niezbędne składniki odżywcze. Nie tylko doskonale rozgrzeją, gdy pogoda za oknem po raz kolejny wystawia nas na próbę, ale pozwolą zaspokoić zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu, broniącego się przed spadkiem temperatury ciała. Z pomocą przychodzą wówczas produkty zbożowe, bogate w witaminy i istotne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Lista produktów podkręcających temperaturę dań jest na tyle bogata, że każdy wybierze coś dla siebie. Do tych najbardziej znanych, które potrafią wymienić wszyscy, należy czosnek, imbir czy papryczki chili. Wykorzystując takie dodatki uzyskamy sycące i pyszne potrawy na chłodne dni.

Źródło: Synertime

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *