Zapiekanka z cukinii

autor: • 25 maja 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dziś polecamy pyszną, ale jednocześnie dietetyczną zapiekankę. Autorem przepisu jest Jacek Bilczyński, trener gwiazd i dietetyk, autor książek – „FIT jest sexy!” i „FIT od kuchni”. W przepisie wykorzystano wędliny Konspol.

SKŁADNIKI:
– 1 niewielka cukinia
– 75 g szynki wędzonej z kurczaka z linii Natura Konspol
– 1/4 czerwonej papryki
– 1/2 czerwonej cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 3 łyżki tartego parmezanu
– oregano, bazylia, szczypta soli

PRZYGOTOWANIE:
Cukinię przekroić na pół i wydrążyć łyżeczką środek. Pokrojoną wędlinę połączyć z siekaną cebulą, papryką, czosnkiem i przyprawami. Umieścić w wydrążonej cukinii. Posypać tartym parmezanem i umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni Celsjusza na około 8-10 minut. Posiłek można przygotować również na grillu. Na koniec skropić octem balsamicznym wymieszanym z oliwą z oliwek.

Kaloryczność: 263 kcal
Białko: 19 g
Tłuszcz: 11 g
Węglowodany: 22 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *