Warzywny dip

autor: • 27 grudnia 2013 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

By jedzenie nie stało się nudne i monotonne należy je nieustannie urozmaicać. Najprostszą metodą są przyprawy i sosy. Dziś zdrowy, lekki dip, który nadaje się do mięsa, twarogu a nawet sałatki

Składniki:
– 3-4 niewielkie kwiaty brokuła
– 3-4 niewielkie kwiaty kalafiora
– 1/2 cukinii
– 1/2 czerwonej papryki
– 300 ml bulionu wołowego (z chudego mięsa)
– świeże zioła (bazylia, oregano, koperek)
– szczypta pieprzu i soli

Przygotowanie:
Umyte warzywa drobno posiekać. Dodać do gotującego się bulionu, a następnie pozostawić na ogniu przez około 25 minut (do odparowania wywaru). Następnie umieścić w blenderze, dodać przyprawy oraz świeże zioła i zmiksować na gładką masę.
Dip można przygotować z większej ilości składników, a następnie umieścić w słoiku i przechowywać w lodówce.

Kalorycznością tego rodzaju sosu nie musimy specjalnie się przejmować, możemy całkowicie ją pominąć i śmiało dodawać dip do dowolnego posiłku.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *